CoronavirusNieuws

Smeekbede directeuren ANVR en HISWA-RECRON om minister voor toerisme

Deel dit artikel

Frank Oostdam (directeur ANVR) en Geert Dijks (directeur HISWA-RECRON) hebben politiek Den Haag opgeroepen tot het aanstellen van een minister van Toerisme. “We hebben écht een minister, of op z’n minst een staatssecretaris voor toerisme nodig”, aldus Oostdam tijdens het Travel Congress dat vandaag plaatsvindt in de Jaarbeurs (Utrecht).

“Als je kijkt naar het belang van toerisme en het toenemende belang van toerisme de komende jaren en het belang voor de Nederlandse economie, dan is het handig om het beleid af te stemmen en dit bij één persoon neerlegt. Deze week spreken we met vier of vijf ministers en staatssecretarissen. Dat is mooi en goed, maar je zou eigenlijk één iemand moeten hebben bij wie je je verzoeken kunt neerleggen en dat daar iets mee wordt gedaan”, aldus Oostdam, die namens de ANVR regelmatig in gesprek is met ministers en staatssecretarissen. Op de vraag ‘wordt er wel naar jullie geluister?’ laat hij weten: “Natuurlijk wordt er geluisterd, maar er zijn honderden branches die allemaal op de deur staan te kloppen. Er wordt geluisterd, maar er wordt te weinig in daadwerkelijke maatregelen omgezet en daar heb je dus écht een minister voor nodig. Het kan niet anders dan dat die er komt, gelet op het belang van de sector.”
“De sector raakt ook heel veel domeinen”, aldus Dijks. “Het heeft met de natuur te maken, met water, met mobiliteit in de lucht, op het land en in het water, cultuur, recreatieve sport, het zijn allemaal begrippen en komt bij elkaar in de vrije tijd. De toerisme-recreatie sector is groter dan de landbouw, net zo groot als de bouwsector, alleen zijn het tienduizenden bedrijven bij elkaar.”

Het is business
“Al is het maar om te laten zien en om erkenning te krijgen”, aldus Oostdam. “Over het algemeen wordt er naar de toerisme-recreatie sector gekeken als ‘leuk’. Natuurlijk is het ‘leuk’, maar het is ook business. De sector heeft een factor van belang, het gaat ook om de gezondheid van mensen. Ik heb al weleens gezegd dat recreatie-toerisme in de ziektekostenverzekering moet worden opgenomen, want het zorgt voor meer gezondheid. We zijn een serieuze, innovatieve sector. Dat moet erkenning krijgen door op regeringsniveau iets te doen.” Oostdam, die op de vraag of het ministerschap iets voor hem is laat weten heel veel mensen te kennen die het goed zouden kunnen, laat weten dat de toerismesector wereldwijd ruim drie keer zo groot is als de landbouw met een omzet van € 9 biljoen. In Nederland heeft één op de dertien mensen een baan in de hospitality sector.

Loosdrecht failliet
“De vrije tijd is voor mensen heel belangrijk en wordt steeds belangrijker. Als de voorzieningen er niet meer zijn, ook in Nederland niet, dan hebben we echt een groot probleem. Dan krijg je zelf georganiseerde dingen, minder gecontroleerd, maar dat gaat uiteindelijk de gemeente waar het plaatsvindt schaden. Het is belangrijk voor gemeenten. Haal maar eens in Loosdrecht de watersport weg, dan is Loosdrecht failliet”, aldus Dijks. Het is overigens niet de eerste keer dat er wordt opgeroepen tot een minister voor toerisme. Nog geen twee jaar geleden kwam de roep ook al vanuit NBTC Holland. Bij Radio 1 werd destijds gesteld dat er totaal geen regie was over toerisme in Nederland.

Zwart scenario reisadvisering
Aan tafel wordt er tevens gesproken over de reisadviezen van Buitenlandse Zaken die worden misbruikt. “Je moet reisadvisering gaan losweken van corona en epidemieën. Daar is het systeem van reisadvisering niet voor bedoeld. Daar zijn we nu wel over in gesprek met Buitenlandse Zaken en dat zal een heel lang traject zijn. Corona is een aparte entiteit en dat moet worden losgeweekt van het reisadvies. Het zwarte scenario is dat mensen die zijn gevaccineerd minder naar het reisadvies gaan kijken. Als sector staan we aan de zijlijn te kijken, want wij voeren als sector niet uit bij een oranje reisadvies. Dan zouden wij met armen over elkaar gaan kijken hoe mensen zelf hun reis gaan boeken naar een oranje gebied? Dat kan niet waar zijn! We moeten op een andere manier met de reisadvisering omgaan. Het kan overigens niet zo zijn dat we gaan wachten met reizen tot iedereen is gevaccineerd. Ga een combinatie zoeken tussen vaccineren, testen en sneltesten. Test iedereen voor hij of zij gaat en als hij of zij terugkomt.”


Deel dit artikel
Vorige bericht

"Onze klanten gaan steeds vaker met een elektrische auto op vakantie"

Volgende bericht

1TIS lanceert nieuw instapmodel

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.