Sorry als ik iemand gekwetst heb, ik heb mijn woorden wel gesproken, maar bedoelde het niet zo of ik ben in ieder geval verkeerd geciteerd.

Ik zei weliswaar op kwetsende wijze dat u te dik bent, u een zwarte of witte of gele huidskleur heeft, dat u joods, moslim of katholiek bent met alle gevolgen van dien, maar ik bedoelde het niet zo als ik het gezegd heb. En nu iedereen over mij heen valt, zeg ik dus maar sorry, sorry en nogmaals sorry. Daarmee is het dan weer klaar.

Deze week rolden ze weer over elkaar heen. De dames en heren die ons zo graag, via gevraagde en ongevraagde publiciteit, van hun commentaren willen voorzien, want daarop zitten we natuurlijk op te wachten.

Van Olcay Gulcen tot lid van de 1ste kamer Beukering. Van staatsecretaris Snel tot de zoveelste vlogger die het weer eens te bont had gemaakt. Sorry, sorry en nogmaals sorry.

Bijna allemaal ook nog eens slimme mensen die het kennelijk nodig vonden om ter eer en meerdere glorie van zichzelf anderen keihard te krenken en daarmee dan ook nog eens weg te komen, want zo hadden zij het natuurlijk niet bedoeld.

Laat ik het maar eens hardop zeggen, ik walg inmiddels van dit sorry cultuurtje.

Aan dit roeptoeteren moet maar eens een einde komen. Er is geen rechtvaardiging voor het nodeloos krenken van onze medemensen en het zeggen van een simpel ‘sorry’ als vervolgens iedereen in onze maatschappij over je heen valt, dat is dan onvoldoende. Denk eens na voor dat je iets zegt dat kwetsend kan overkomen en wellicht dat men zich dan bedenkt en dat achterwege laat.

Sorry dat ik dit zo vind, maar het is even niet anders.

Benno Friedberg
Advocaat
Friedberg & Mahn
advocaten.mediators