NieuwsThomas Cook

Sprankje hoop: Cook NL nog niet failliet… Intensieve gesprekken in Duitsland

Deel dit artikel

Vooralsnog is er rondom de status van Thomas Cook Nederland B.V. niks gewijzigd ten opzichte van gisteravond toen er door de touroperator financieel onvermogen werd gemeld bij SGR door de touroperator, dat heeft Hanita van der Meer (woordvoerder Thomas Cook nederland/Neckermann Reizen) desgevraagd laten weten aan TravelPro. En bij de oosterburen worden intensieve gesprekken gevoerd met potentiële investeerders… Is er sprake van een sprankje hoop? “Ja”, zo laat Van der Meer weten. “Morgen meer.”

Mocht de situatie wijzigen dan zal de touroperator daarover een update geven. Tot op heden blijft het bij een melding van financieel onvermogen aan SGR, waardoor deze de klantafhandeling op zich kan nemen. “Meer is er niet vandaag en verwacht ik ook niet vandaag”, aldus Van der Meer. Ook vanuit België komt het bericht dat Thomas Cook België de handelsrechter gaat vragen om het grootste deel van de touroperator te beschermen tegen schuldeisers.

Overigens wordt er in de Duitse media geschreven over gesprekken met potentiële investeerders. Er is daar zelfs sprake van dat alle reizen tot 27 september geen doorgang vinden, maar is het nog onduidelijk wat er gebeurt met de vertrekken vanaf 27 september. Thomas Cook wil uiteraard zo snel mogelijk informeren en duidelijkheid geven. Overigens zijn ook in Duitsland alle verkopen van Thomas Cook reismerken gestopt. Thomas Cook GmbH is op 23 september overgestapt naar het noodbeheer, maar heeft net als Thomas Cook Nederland B.V. nog niet het faillissement aangevraagd. Het Duitse management voert volgens Duitse media intensieve gesprekken met potentiële investeerders en alle verantwoordelijke instanties op overheidsniveau in Berlijn en Wiesbaden om de voortzetting van Thomas Cook GmbH mogelijk te maken.

SGR-directeur Erik Jan Reuver laat weten dat SGR geen faillissementsaanvragen doet en dat Thomas Cook Nederland B.V. dit zelf moet doen. Op de vraag of er iets verandert voor consument en/of reisagent wanneer het faillissement over Thomas Cook Nederland B.V. wordt uitgesproken, laat Reuver weten: “Voor de consument en reisagent verandert er dan niets.”

“We doen alles wat in onze macht ligt om het voortbestaan van ons bedrijf te garanderen. Dat zijn wij onze trouwe gasten, onze jarenlange zakenpartners en al onze geëngageerde medewerkers verschuldigd”, zegt Stefanie Berk, voorzitter van de raad van bestuur van Thomas Cook GmbH. “Veel van onze trouwe partners, waaronder hotelketens, geven ook aan dat ze bereid zijn ons te steunen.” Indien de onderhandelingen in Duitsland mislukken, ziet de directie zich genoodzaakt het faillissement aan te vragen namens Thomas Cook GmbH, Thomas Cook Touristik GmbH, Bucher Reisen & Öger Tours GmbH en eventueel ook andere ondernemingen.

Op haar eigen websites laat Thomas Cook Nederland op de vraag ‘Waarom is met het faillissement van TC Group nog geen duidelijkheid over Nederland?’ weten: Thomas Cook Nederland is een bedrijf op zich en hier zal nog een beslissing over moeten worden genomen. Wij zijn onderdeel van de Continentaal Europese groep, wat los staat van de Thomas Cook Group PLC.

“Met onze internationale Thomas Cook Group zijn wij vertegenwoordigt in zestien verschillende landen onderverdeeld in vier groepen: UK & Ireland, Continental Europe, Northern Europe en Thomas Cook Airlines. Daarnaast wordt op dit moment ook gewerkt aan uitbreiding in China”, zo stond er tot voor kort nog op de website van Thomas Cook te lezen. Door Thomas Cook Nederland is continu benadrukt dat Thomas Cook Duitsland haar belangrijkste partner is, waar nu dus nog steeds gesprekken plaatsvinden…


Deel dit artikel
Vorige bericht

Van der Heijden (Corendon) reageert op situatie Thomas Cook

Volgende bericht

Video - crisisteam van TUI aan het werk

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.