‘Alhoewel het nog even gaat duren voor St. Maarten er weer helemaal uitziet zoals het was, is het eiland op de goede weg en weer open voor business. Sinds orkaan Irma op 6 september 2017 St. Maarten hard trof, werkt de bevolking van St. Maarten gezamenlijk hard aan de wederopbouw van het eiland’, zo laat St. Maarten Tourist Bureau weten.

Op 10 oktober 2017 is Princess Juliana International Airport weer geopend voor commerciële vluchten. Een flink aantal Amerikaanse en Caribische luchtvaartmaatschappijen en het lokale Winair voeren sindsdien weer vluchten uit van en naar St. Maarten. Vanaf half november heeft ook KLM zijn vluchten hervat. Twee keer per week, op vrijdag en zondag, is er een vlucht van Amsterdam naar St. Maarten. Op de heenweg is dit een rechtstreekse vlucht en terug via Curaçao. Sinds januari 2018 is er op zaterdag ook weer een rechtstreekse vlucht met Air France vanaf Parijs.

Hoewel Princess Juliana Airport aanzienlijke schade heeft opgelopen door orkaan Irma, is er hard gewerkt om weer passagiers te kunnen ontvangen. In de twee kleinere terminals zijn alle benodigde voorzieningen aanwezig om veilig alle aankomsten te verwerken. Bovendien is er recent een paviljoen geïnstalleerd dat als tijdelijke vertrekhal fungeert. En er wordt momenteel ook gewerkt aan een tijdelijke aankomsthal. De hoofdterminal zal in de loop van 2018 weer openen waarna het vliegveld weer tot een van de modernste van de regio zal behoren.

Cruisehaven St. Maarten
De haven van St. Maarten is een zeer populaire stop voor cruisevakanties in de Caribbean. In de huidige situatie is dat een groot voordeel voor het eiland. Cruisetoeristen doen geen beroep op de hotelfaciliteiten en verblijven kortere tijd op de bestemming. De Dr. A.C. Wathey haven is in goede staat en dus kwamen begin december de eerste cruiseschepen de haven van St. Maarten weer binnen. Daarmee was een terugkeer van het toerisme op St. Maarten een feit. Eind januari 2018 lagen er weer drie cruiseschepen tegelijk in de haven en zorgden vele passagiers voor levendigheid in de straten van Philipsburg.

Stranden
Voordat de stranden op St. Maarten weer open gaan, worden ze eerst beoordeeld door de St. Maarten Nature Foundation. Deze natuurorganisatie ziet er streng op toe dat de stranden vrij zijn van puin en keurt de waterkwaliteit. Pas nadat deze inspecties en keuringen zijn gedaan wordt een strand weer veilig verklaard om te zwemmen. De meeste stranden zijn nu schoon bevonden en het is weer veilig om er te zwemmen.

Hotels en restaurants
Een aantal grote hotels op St. Maarten heeft ernstige schade opgelopen tijdens orkaan Irma. Deze hotels zijn de komende maanden nog gesloten. Daartegenover staat een groot aantal kleinere hotels en guest houses dat zijn deuren al weer heeft kunnen openen. Zij heten hun gasten van harte welkom. Ook veel restaurants en bars hebben hard gewerkt en zijn inmiddels klaar om weer gasten te ontvangen. Daar kan wederom ervaren worden waarom St. Maarten ook wel de culinaire hoofdstad van de Caribbean wordt genoemd.

De steilste kabelbaan ter wereld
St. Maarten beschikt sinds november 2017 over de steilste kabelbaan ter wereld. Al voor orkaan Irma werd begonnen met de bouw van het eco-park Rockland Estate. De afronding van het project kon gelukkig snel hervat worden en sinds november zoeven avonturiers met ‘the Flying Dutchmen’ vanaf de top van Sentry Hill naar beneden. Het startpunt van de kabelbaan bereik je met een stoeltjeslift die onderweg schitterende uitzichten oplevert op het groene St. Maarten. Minder avontuurlijk ingestelde bezoekers kunnen de lift uiteraard ook gebruiken voor de terugweg. Maar niet voordat je op de top genoten hebt van een onvergetelijk 360-graden uitzicht over het eiland. Zodra het park begin 2018 volledig af is vind je er ook de Shooner Ride – een glijbaan waar je in rubberen banden van af suist -, een restaurant en een museum over de geschiedenis van St. Maarten.

De St. Maartenaren zitten vol verhalen
De snelste weg naar herstel van St. Maarten is het herstel van het toerisme. Met een vliegveld dat open is voor commerciële vluchten, hotels en restaurants die weer gasten kunnen ontvangen en de azuurblauwe zee waar op een groot aantal plekken weer in gezwommen kan worden, is St. Maarten weer ‘geopend’. Natuurlijk moet er wel rekening mee gehouden worden dat de gevolgen van orkaan Irma op veel plaatsen nog goed zichtbaar zijn. Maar de meest karakteristieke aspecten van St. Maarten zijn nog volop aanwezig. De lokale bevolking zit vol verhalen en kan niet wachten deze verhalen te delen.