UPDATE 12.00 UUR – De Merapi vulkaan op het Indonesische eiland Java is dinsdagochtend lokale tijd uitgebarsten en spuwde een aswolk die tot een hoogte van zes kilometer reikte. Adisumarmo International Airport in Surakarta, Centraal Java, werd ’s middags weer geopend nadat deze tijdelijk gesloten was geweest.

Na de tijdelijke sluiting vanwege blootstelling aan vulkanische as zijn de vluchten vanaf en naar de luchthaven weer hervat. Door de sluiting van de luchthaven zijn er uiteindelijk dertien vluchten geannuleerd, De veiligheidsinstanties hebben laten weten dat ze de activiteit van de vulkaan in de gaten blijven houden.

Eerder op dinsdag lieten de luchtvaartautoriteiten weten de situatie in de gaten te houden om de veiligheid te waarborgen. “We zullen blijven samenwerken met AirNav Indonesia en met belanghebbenden in de luchtvaartsector om ervoor te zorgen dat er veilig gevlogen kan blijven worden.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

https://twitter.com/merapi_news/status/1234700141614882816

De vulkaan barstte eerder uit op 13 februari en spuwde destijds een aswolk van twee kilometer hoog. Mount Merapi is een van de meest actieve vulkanen in Indonesië. Bij een uitbarsting in 2010 overleden meer dan 300 mensen en zorgde ervoor dat bijna 400.000 mensen op de vlucht moesten voor hun eigen veiligheid.

De autoriteiten hadden het waarschuwingsniveau met betrekking tot de vulkaan eerder vandaag verhoogd naar ‘voorzichtig’,  het op één na hoogste niveau. Wie in de buurt van de vulkaan woont, wordt aangeraden een masker te dragen in verband met asdeeltjes die in je ogen kunnen komen.