De snel groeiende plasticvervuiling in de Middellandse Zee blijkt voor een groot deel afkomstig van populaire vakantiebestemmingen. “Zullen we als Nederlandse toeristen gewoon de rommel achter ons opruimen? Hoort ook bij een mooie vakantie!”, aldus ANVR-directeur Frank Oostdam

Tijdens de zomermaanden, neemt het aantal inwoners aan de kust van de Middellandse Zee met een derde toe. De hoeveelheid afval neemt in die periode dan ook schrikbarend toe. Griekenland voorziet een stijging van 23% tot 26% en Italië een stijging van maximaal 30% in de kustgebieden. De lokale afvalverwerkingsbedrijven kunnen de hoeveelheid afval in veel gevallen niet aan, wat kan leiden tot grotere hoeveelheden verkeerd beheerd afval en een toename van zwerfvuil in het Middellandse Zeegebied van 40% tijdens het hoogseizoen.

Toeristische kustregio’s bij Barcelona, Valencia, Marseille, Venetië, Tel Aviv en Izmir staan bij de negen meest vervuilde locaties waar de grote hoeveelheden zwerfvuil in zee verdwijnen. Dat analyseert het rapport Stop the Flood of Plastic dat het Wereld Natuur Fonds (WWF) vrijdag publiceert.

Een dag later, op Wereld Oceanen Dag (8 juni), lanceert WWF de campagne #FreeTheSea voor een plasticvrije zee – van de Noordzee tot de Middellandse Zee en de Koraaldriehoek. Want iedereen kan het verschil maken door zelf minder wegwerpplastic te gebruiken, zoals rietjes, plastic zakjes, ballonnen en wegwerpbekers. En door het tekenen van de internationale petitie voor een VN-verdrag tegen plastic vervuiling. De petitie is al meer dan een half miljoen keer getekend.

“We kunnen en moeten wat doen aan het plastic probleem. Niet alleen thuis, maar juist ook op reis en vakantie. We trekken in de zomer naar de prachtigste locaties in de wereld om tot rust te komen en te genieten. Het minste wat we kunnen doen is zorgen dat we die prachtige gebieden schoon houden”, aldus tweevouding Olympisch surfkampioen en WWF-oceanen ambassadeur Dorian van Rijsselberghe. “Sinds een aantal jaar leef ik zelf single-use plastic free. Een schone natuur is zo basaal dat moeten we vanuit onszelf doen. Jij en ik kunnen daadwerkelijk het verschil maken. Teken de internationale petitie voor het VN-verdrag, maar veel belangrijker nog denk komende zomer zelf na over je plasticgebruik. Geniet van je vakantie en denk aan de zee en de volgende generaties.”

De concentratie microplastics in Middellandse Zee is één van de hoogste ter wereld, staat in het nieuwe WWF-rapport. Elke minuut verdwijnt een hoeveelheid plastic vergelijkbaar met 33.800 petflessen in zee. Massatoerisme speelt daarbij een grote rol. In de zomermaanden, als circa 200 miljoen toeristen de regio bezoeken, neemt de vervuiling in zee met 40 procent toe. Dat komt vooral door beperkte en slecht functionerende afvalverwerking.

Door de afgesloten ligging van de Middellandse Zee hoopt het plastic zich bovendien snel op en komt het terecht in het voedselsysteem van mens en dier. Als niet wordt ingegrepen dreigt de vervuiling in 2050 te zijn verdrievoudigd. Voor diersoorten als walvissen, dolfijnen en zeeschildpadden is de plastic crisis soms nu al fataal. Er zijn al meerdere walvissen gestrand met hun maag vol plastic.

WWF luidde vorig jaar al de noodklok dat de Middellandse Zee dreigt te veranderen in een plastic zee. De analyse die vandaag is verschenen neemt exacte locaties onder loep waar het plastic in zee belandt. In de top 10 staan naast vakantiebestemmingen ook Alexandrië in Egypte en Algiërs in Algerije.

Bovenaan de lijst staat het uiterste zuidwesten van Turkije, waar rivieren enorme hoeveelheden plastic naar zee voeren. Dat is vermoedelijk een gevolg van het importverbod op plastic dat China vorig jaar afkondigde. De export van plastic voor recycling uit vooral Groot-Brittannië, België en Duitsland is verschoven naar Turkije, terwijl de verwerkingscapaciteit daar niet op is berekend. Het afval belandt daardoor op ongecontroleerde, open dumpplaatsen waar het in de natuur belandt en uiteindelijk in zee.