In Thailand is besloten om het beroemde Maya Beach/Bay in het laagseizoen (van juni tot september) op slot te gooien nu zeker 77% van het koraal beschadigd is door de vele toeristen die het eiland jaarlijks bezoeken. De populariteit van het strand en daarmee het eiland Koh Phi Phi steeg enorm nadat de film ‘The Beach’ met in de hoofdrol Leonardo Dicaprio er in 2001 werd opgenomen.

Op goede dagen wordt het strand door zo’n 5.000 toeristen bezocht, die het per boot bereiken vanaf het vasteland van Phuket of Krabi. Vooraanstaande biologen melden in plaatselijke media dat een tijdelijke sluiting tot op zekere hoogte helpt, maar dat de ideale oplossing een permanente sluiting zou zijn. “Dat is echter niet mogelijk, gezien de grote afhankelijkheid van het toerisme”, aldus een van hen. Saillant detail is dat in de film ‘The Beach’ het strand ‘onbereikbaar’ en zelfs verboden gebied is voor toeristen.

Beachfront hotels, bootankers en (plastic) afval dat in zee wordt gedumpt zijn enkele van de redenen waardoor het koraal wordt beschadigd. Sam Clark van Experience Travel laat tegenover The Guardian weten Maya Beach niet meer aan te raden aan toeristen. “Hoewel het een heel mooie baai is en herkenbaar van The Beach, doet een bezoek aan het strand met een vloot van boten en hordes andere toeristen nogal afbreuk aan de magie. Als de baai moet worden gesloten om herstel in het laagseizoen mogelijk te maken, kan ik dat alleen maar toejuichen.” Clark voegde hieraan toe: “De Thaise autoriteiten hebben het voordeel om te leren wat er gebeurt wanneer je niet ingrijpt, zoals in diverse Spaanse regio’s niet is gedaan.”

https://www.youtube.com/watch?v=EXpLVlJLHp8