CoronavirusNieuws

Uitstel leidt niet tot afstel, acute problemen en hopen dat realisme zegeviert

Deel dit artikel

“We hebben gezien dat er reisbedrijven omvallen in het vierde kwartaal (Travelbird / Thomas Cook), omdat de inkomsten dan lager zijn dan de uitgaven. Normaliter kan je dit weer repareren in de eerste helft van het volgende jaar. Maar nu is dat niet mogelijk, dus kan het zomaar zijn dat veel touroperators acuut in de problemen komen”, dat laat Eelko van Drongelen (eigenaar weflycheap) weten.

Uit onderzoek van weflycheap.nl onder 1084 personen blijkt dat ruim 40% van de reizigers die een reis wil boeken dit uitstelt door de coronacrisis. Een kleine 30% van de reizigers die al heeft geboekt denkt eraan om hun reis te annuleren en 70% van de personen die al geboekt hebben zeggen sowieso te gaan.

Volgens Van Drongelen geen verrassende uitslag: “Wij zien de afgelopen weken een grote terugval in onze omzet van rond de 40%. Zeker sinds afgelopen vrijdag de eerste besmettingen in Nederland kenbaar werden gemaakt zit de knip er bij de consument op. Voor ons als reisbedrijf is dit een enorme onverwachte klap. We hopen dat het realisme uiteindelijk zegeviert en reizigers gewoon hun (zomer)vakantie boeken, maar snappen goed de angst die onder consumenten leeft.”

Van de 60% die wel gewoon van plan is om nu en reis te boeken, houdt 94% rekening met de corona uitbraak, door niet naar gebieden toe te reizen met relatief veel besmettingen. “Dat is zeker een hoog aantal”, aldus Van Drongelen. “Je ziet dat het de reiziger erg bezig houdt, zeker gevoed door alle aandacht in de media. Aan de andere kant geeft dit ook aan dat het zeer zeker mogelijk is om veilig op vakantie te gaan. Het risico is in Nederland even groot als in vele andere landen”.
Overigens is het niet zo dat dat uitstel tot afstel leidt. Meer dan 84% van de reizigers die het boeken uitstelt, geeft aan de vakantie alsnog te boeken als het coronavirus weer voorbij is.


Deel dit artikel
Vorige bericht

Flybe waarschuwt regering voor mogelijk faillissement

Volgende bericht

Turkije verscherpt toegangsregels om coronavirus

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.