De secretaris-generaal van de Wereldtoerismeorganisatie (UNWTO) heeft het Europees Parlement toegesproken in het kader van verschillende bijeenkomsten op hoog niveau om het toerisme hoog op de agenda van de Europese Unie te plaatsen. Europa is ’s werelds meest bezochte regio’s en de thuisbasis van internationale toeristische leiders, zoals Frankrijk, Spanje of Italië, evenals toonaangevende uitgaande markten, zoals Duitsland.

De gesprekken waren erop gericht om toerisme een meer centraal onderdeel van de agenda van de Europese Unie te maken, met bijzondere aandacht voor het potentieel van de sector om bij te dragen aan het creëren van meer en betere banen en aan het bereiken van de ambitieuze klimaatdoelstellingen die zijn vastgelegd in de nieuwe Europese Green Deal. Tegelijkertijd werd, terwijl UNWTO zijn Jaar van toerisme en plattelandsontwikkeling viert, ook de rol benadrukt die de sector kan spelen bij het stimuleren van duurzame groei in plattelandsgemeenschappen in heel Europa.

In zijn toespraak tot de leden van het Comité zei secretaris-generaal Zurab Pololikashvili: “De nieuwe Europese Commissie heeft terecht duurzaamheid en de uitvoering van de 2030 Agenda en duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties centraal gesteld in haar strategie voor de toekomst. We hebben nu de mogelijkheid om het toerisme centraal te stellen in het debat over wat voor soort Europa we nu en voor toekomstige generaties willen bouwen. Bovenal moeten we ervoor zorgen dat het potentieel van het toerisme om bij te dragen aan de Europese Green Deal volledig wordt gerealiseerd, terwijl we de grootste uitdaging aangaan op het gebied van klimaatverandering.”

Secretaris-generaal Pololikashvili maakte ook van de gelegenheid gebruik om het Comité Vervoer en Toerisme toe te spreken om de steun van UNWTO aan de bevolking van China en de mondiale toerismesector opnieuw te bevestigen, aangezien deze de gevolgen van de huidige uitbraak van het coronavirus aanpakt. Hij benadrukte het bewezen vermogen van het toerisme om het herstel van tegenslagen, waaronder noodsituaties op gezondheidsgebied, te bevorderen en bevestigt de nauwe samenwerking van UNWTO met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Chinese autoriteiten.