Frank Oostdam ziet geen mogelijkheid om tijdens een volgend ANVR-Congres meer discussie te hebben over de actualiteit in de reisbranche. “Dat bespreken we wel in de wandelgangen”, zo laat Oostdam desgevraagd weten aan TravelPro.

Oostdam is van mening dat hij wel iets meer ruimte zou willen maken voor actualiteit tijdens het ANVR-Congres, maar dat dat in het huidige format van het congres moeilijk is in te passen. “In een zaal met ruim 200 congresdeelnemers zijn mensen minder snel bereid om vragen te stellen.”

Wanneer het ANVR-Congres inhoudelijk niet goed zou zijn, dan is de kans volges Oostdam groot dat er niet meer zoveel van de congresgangers mee zouden gaan. “Het programma moet ijzersterk zijn en daarom besteden we daar veel tijd en veel geld aan om goede sprekers te krijgen.”

Eind december 2017 werd het al een uitdaging genoemd om het succesvolle congresprogramma van 2017 op z’n minst te evenaren in 2018, zo niet nog verder te verbeteren. Destijds liet de ANVR al weten dat later beginnen, meer tijd inplannen voor interactie en discussie, doorgaan met topsprekers, dagje korter, meer vrije tijd, etc. zich niet allemaal laten combineren.

Het ANVR-Congres van 2017 in Sevilla scoorde een 8,4. Het is de vraag of het congres van 2018 hoger gaat scoren. Gehoorde punten van kritiek waren de vele busritjes en het feit dat er sprake was van twee hotels waardoor de 240 congresgangers van elkaar werden gescheiden. Een gedeelte van de congresgangers verbleef in Hotel Meliá Ria nabij het centrum van Aveiro en een gedeelte verbleef in het 5*-Montebelo Vista Alegre Ílhavo hotel.

Vooral Coimbra, een van de oudste universiteitssteden van Europa, heeft veel indruk gemaakt onder de congresgangers. Overigens viel ook Aveiro goed in de smaak. Het stadje met talloze kanaaltjes, op een uur van Porto, heeft een gezellig centrum met een vele winkels en oude gebouwen.