Dikke pech voor wie de beroemde Uluru rots (voorheen Ayers Rock) nog wil beklimmen, want vandaag is de laatste dag dat dit nog mogelijk is. Wie na vandaag toch probeert de rots te beklimmen, riskeert een boete van zo’n € 390.

De Anagu, de Aboriginals die in het gebied wonen, roepen al jaren op om de rots niet meer te beklimmen. Voor hen is de rots namelijk heilig. Deze zou de geesten van hun voorouders herbergen, waarmee de Uluru een belangrijke rol speelt in de cultuur en het geloof van deze groep.

https://www.youtube.com/watch?v=eGT6qfYAkqQ

In de buurt van de rots staan borden met de tekst ‘Dit is ons huis, niet beklimmen aljeblieft’. Het aantal bezoekers dat de rots daadwerkelijk beklom nam de laatste jaren al fors af tot 16% dat nog daadwerkelijk naar boven ging. Vanwege de naderende sluiting is het percentage de laatste tijd weer iets hoger.

Overigens is het beklimmen van de rots niet zonder risico aangezien deze vrij stijl is, glad kan zijn en de temperatuur kan oplopen tot 47 graden celcius. Meerdere mensen zijn om het leven gekomen bij het beklimmen van de rots.