Op het Nieuw-Zeelandse White Island zijn zeker vijf personen overleden, worden tien mensen vermist en zijn meerdere gewonden gevallen na een vulkaanuitbarsting. Het onbewoonde eiland, ten noordoosten van Noordereiland, werd bezocht door cruisepassagiers op het moment dat de vulkaan uitbarstte.

Er wordt op dit moment hard gewerkt om reizigers die nog steeds worden gemist te vinden, maar het eiland is te onstabiel voor reddingsmedewerkers om het te betreden. Er bevonden zich naast toeristen op het eiland ook boten van White Island Tours rondom het eiland. De toeristen die op het eiland waren zouden reizen met de Ovation of the Seas, dat in de haven van Tauranga zou liggen.

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken meldt: ‘Zorgwekkende berichten vulkaanuitbarsting #WhiteIsland #NieuwZeeland. Buitenlandse Zaken heeft contact met de lokale autoriteiten en zoekt ui of er Nederlanders betrokken zijn. Ben je in Nieuw-Zeeland en heb je hulp nodig? BZ is 24/7 bereikbaar via +31 247 247 247.’

Later meer.