De vliegtaks van € 7 euro die het kabinet wil gaan invoeren zal weinig effect hebben. Dat zegt directeur van Natuur & Milieu, Marjolein Demmers in een eerste reactie. “Het is niet meer te verdedigen dat vliegtickets (maar ook de kerosine) niet worden belast. Tickets zijn daardoor goedkoop, en de vraag naar vliegen veel te hoog. Zou je de luchtvaart wel gewoon belasting vragen, zoals nu bij alle andere sectoren het geval is, dan zouden tickets 35% duurder worden. Gemiddeld kost een ticket ongeveer € 200, dus die € 7 zou eigenlijk € 70 moeten zijn.”

Het kabinet wil met het invoeren van een vliegtaks milieuvervuiling zwaarder belasten. Demmers: “Wij zijn blij met het invoeren van een vliegtaks, maar zo’n laag bedrag gaat natuurlijk weinig effect hebben op klimaat, geluidsoverlast of volksgezondheid. Wij vinden dat dit kabinet, dat zich het groenste ooit noemt, dat beter moet kunnen.” Eerder dit jaar onderzocht Natuur & Milieu wat een vliegtickets zou kosten als ze normaal belast zouden worden en als de schade door vliegen meegerekend zou worden. De eerlijke prijs van vliegen bleek in totaal dan gemiddeld 63% hoger te liggen.

Vliegen is ‘oneerlijk goedkoop’, zo stelt Natuur & Milieu. “Op vliegtickets en kerosine worden geen belastingen geheven. Dat is het gevolg van internationale afspraken uit 1944, bedoeld om de luchtvaart te stimuleren.  Hierdoor betaalt elk huishouden honderden euro’s meer aan belastingen door vrijstelling van de luchtvaartsector. Veelvliegers (8% van de Nederlanders), zijn verantwoordelijk voor 40% van alle vluchten. Een schril contrast met een ruime meerderheid van de Nederlanders – 71%- die gemiddeld 1 reis of minder per jaar heeft (bron: KiM). Belastingvrij vliegen is niet meer van deze tijd. Natuur & Milieu heeft de echte prijs van een vliegticket laten doorrekenen. De Nederlandse belastingbetaler loopt hierdoor per jaar € 2 miljard mis”. De organisatie doet een oproep, die momenteel ook volop wordt gedeeld op social media, waarin wordt gevraagd de oproep voor een eerlijke prijs van vliegen inclusief accijns op kerosine en BTW op vliegtickets te steunen en te ‘ondertekenen’ via de website van Natuur & Milieu. Al 16.000 mensen hebben de oproep getekend.