“Mocht KLM niet akkoord gaan met ons voorstel, dan zullen wij het traject van werkonderbrekingen in gang zetten”, dat schrijft het bestuur van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) in een brief aan haar achterban die De Telegraaf wist te bemachtigen. “KLM lijkt zich niet te realiseren hoe breed verspreid de onvrede onder haar vliegers is en dat er rondom de werkdruk acute aanpassingen nodig zijn”, aldus de VNV.

KLM laat in een persbericht weten dat het afgelopen vrijdag opnieuw met de VNV heeft gesproken over een toekomstige cao voor piloten. “Helaas is het overleg in een moeilijke fase beland. Zowel VNV als KLM hebben voorstellen op tafel gelegd. KLM neemt de bezwaren en wensen van haar piloten serieus. Er is daarom een stevig en omvangrijk pakket aan maatregelen en oplossingen op tafel gelegd die, tezamen met het eerder overeengekomen principeakkoord, volgens KLM leiden tot de zo gewenste werkdrukverlichting en verbetering van de work-life balance van piloten. Om de onderhandelingen niet te verstoren doen wij geen verdere uitspraken over de inhoud.”

De KLM-piloten eisen meer salaris en een verlichting van de werkdruk, waarover zij voor aanstaande vrijdag meer duidelijkheid willen van KLM. De onderhandelingen tussen de vakbond en de KLM zijn al een tijd bezig. In juni werd een principeakkoord verworpen door de VNV, omdat deze vond dat de afspraken over een verminderde werkdruk te mager waren. Bronnen die de Telegraaf sprak, lieten weten dat de eisen van de VNV om de werkdruk te verlichten de KLM, dat dagelijks zo’n 350 vluchten uitvoert vanaf Schiphol, miljoenen zou kosten.