Regeren is vooruitzien zo leerde ik jaren geleden al op school, maar inmiddels lijkt dat een achterhaald begrip te zijn. De waan van de dag regeert en dat heeft inmiddels geleid tot een maatschappij die is losgeraakt van haar bestuurders.

Enkele weken geleden bleek de zoveelste Staatscommissie daar onderzoek naar te hebben gedaan en kwam met een duimendik rapport waarin dus al stond wat we wisten. In de weken erna hoorde ik nauwelijks enige reactie van de altijd toch graag roeptoeterende politici. Het bleef akelig stil, kennelijk onderschrijven ze de conclusies. Hoe kan het ook anders.

Maar die stilte is veelzeggend, want hoe kan het nu zijn dat onze bestuurders erkennen ver weg van ons te staan en daar niets aan te doen. Denkt men nu werkelijk dat een paar optredens bij Jinek of RTL die problemen zal wegnemen. Is men werkelijk zo ver gedaald? Ik heb inmiddels zelf het gevoel dat wij burgers alleen nog maar voor alles mogen betalen en voor de rest niet serieus genomen worden.

Of het nu de aankomende vliegtaks is of de energiebelastingen (bijna 50% van de rekening zijn belastingen) of de heffingen op onze auto’s, afvalverwerking, medische zorg, gemeentelijke belastingen en ga zo maar door.
We worden inmiddels bedolven onder de belastingen en andere staatsgerelateerde heffingen en dan zegt onze MP Rutte nog dat we er allemaal op vooruit gaan…… Denkt hij nu echt dat we hem geloven en staat hij zover van ons af dat hij niet meer weet dat deze mededeling gewoonweg niet waar is.

Gisteren hoorde ik op TV dat de milieumaatregelen gevoed zullen gaan worden door 600 voorstellen, 600 keer dus een beroep op ons om te betalen en daarmee dan het milieu helpende. Ik ben daar faliekant tegen, niet omwille van het milieu maar omwille van het feit dat we weer het slimste jongetje van de klas willen zijn en landen als de VS, China en dergelijken zich niets van ons aantrekken en gewoon doorgaan met hun vervuilingen. En zij zullen geen voorbeeld nemen aan ons opgeheven vingertje. En natuurlijk wil ik wel betalen, maar dan voor maatregelen die wereldwijd gelden en echt zorgdragen voor een verantwoorde verbetering van ons milieu en niet slechts ter delging van onze staatskas.

Mr. Benno Friedberg
Advocaat

Friedberg & Mahn
advocaten.mediators