Aan boord van het nieuwste schip van MSC Cruises, de MSC Bellissima, deelde iemand met mij tijdens het gala cocktail (voorafgaand aan de doopceremonie) het volgende: “Geweldig he! Overal waar je kijkt zie je wel wat moois”, en daarmee doelde hij in dit geval niet op het schip maar op de prachtige galakleding die de vrouwelijke gasten droegen.

De maand maart staat echter niet alleen tijdens gala’s in het teken van de vrouw, maar wereldwijd wordt er op 8 maart (de dag dat dit nummer als het goed is op je deurmat is gevallen) International Women’s Day gevierd. Althans, gevierd, meestal gaat het er toch weer over hoe slecht de meeste vrouwen het hebben (of hadden).

Overigens is het niet alleen International Women’s Day, maar de hele maand maart staat in het teken van de vrouw, ook wel Women’s March genoemd. Het is dan ook vrouwenmaand bij Carré, het is vrouwenmaand in Leuven, vrouwenmaand bij de PvdA, restaurants vieren de vrouwenmaand, vrouwen krijgen in maart via allerlei websites extra kortingen, er worden hardloopwedstrijden voor vrouwenprojecten georganiseerd en diverse magazines staan volledig in het teken waaronder inflight magazine ‘Holland Herrold’ van KLM waarin KLM’s president Pieter Elbers stelt: ‘Maybe it’s still a man’s world in several areas, but it would be nothing without a woman or a girl’.

De reiswereld en vrouwen gaan natuurlijk ook hand in hand. Op de reisbureaus werken voornamelijk vrouwen, ZRA’s zijn voornamelijk vrouwen, de schoonmaaksters van reisbedrijven zijn voornamelijk vrouwen en de vrouwelijke CEO’s van grote reisbedrijven zijn dat vaak al jaren. De Leading Ladies van Transavia, mannen die hun vrouw meenemen naar het ANVR-Congres, vrouwenpraat tijdens studiereizen, mannen waarvan je de vrouw nooit ziet, de lancering van ladiesonlytrips.nl en reiswereld-huwelijken (of samenlevingscontracten, latrelaties en ga zo maar door).

Goed al die aandacht voor vrouwen, ben overigens wel serieus benieuwd of vrouwen in de reiswereld zich nu echt ondergewaardeerd voelen op welke manier dan ook. Waar zijn er nog verbeteringen mogelijk? Ben wel benieuwd wanneer er in de reiswereld groepjes ontstaan (of zich nog meer gaan laten horen) die opkomen voor de rechten van gehandicapten, roodharigen, mensen met grote voeten, homoseksuelen, stotteraars, doven, blinden, mensen met concentratieproblemen, allochtonen, enzovoorts, enzovoorts.

En zeg nou zelf mannen: als je als man met een vrouw bent, dan weet je dat het elke dag van elke maand de dag van de vrouw is. Er is ook niet voor niets geen maand van de man. Benieuwd welk reisbedrijf daar eens induikt.

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl