Laatst werd mijn aandacht getriggerd door de quote ‘we moeten het kaf van het koren scheiden’ waarmee werd gedoeld op ZRA’s. Ja, jullie lezen het goed, met andere woorden: de waardevolle ZRA’s worden straks gescheiden van de waardeloze.

Straks gaan we dus afscheid nemen van de ZRA’s die continu door de ondergrens zakken. Eerst had je (ex-)collega’s die de branche verlieten, omdat het salaris niet naar wens was, straks nemen we gewoon keihard afscheid van hen die niet per se voor het inkomen hoeven te zorgen en maar wat aan het klootviolen zijn.

De mannen en vrouwen die totaal geen verantwoordelijkheid nemen en zich helemaal niet druk maken over alles wat er tijdens de reis van zijn of haar klanten kan gebeuren. Waar zou je je ook druk om maken? Je bent toch aangesloten bij een overkoepelende partij? Jij verkoopt de reis, zij lossen de shit op.

De mannen en vrouwen die totaal geen benul hebben wat er wordt verwacht van een ZRA. Zij die ervan uitgaan dat het puur neerkomt op het verkopen van een pakketreisje en het nodige aantal tips meegeeft over wandelvakanties naar Timboektoe. Reisadvies of -vaccinnaties? Who cares?!

De waardeloze ZRA die geen idee heeft wat hij of zij moet doen in het geval van een calamiteit, die ervan uitgaan dat het allemaal wel wordt opgelost. Die denken dat het zo makkelijk is als doorverwijzen naar Calamiteitenfonds, het lokale politiebureau of EHBO-post.

De ZRA die niet weet welke verantwoordelijkheden hij of zij (en/of uiteindelijk de ZSO) heeft door de nieuwe Richtlijn Pakketreizen. Nieuwe Richtlijn Pakketreizen? Gekoppeld reisarrangement? Risicodragende omzet?

Zij die zich niet realiseren dat hun ZSO, of hoe desbetreffende organisatie zich ook noemt, failliet kan gaan door de stompzinnige fouten die je als waardeloze ZRA absoluut regelmatig maakt. Of die door zijn of haar fout(en) alle ruim duizend ZRA’s te kakken zet in de landelijke media.

De waardeloze, maar gezellige ZRA, die twee keer zo lang bij je aan de keukentafel blijft zitten. De ZRA die geen dollartekens in haar/zijn ogen heeft en door de ondergrens blijft zakken, de ZRA die geen leaseauto heeft met logo bedrukking, die op een muffe zolderkamer werkt in plaats van een hip kantoor met design interieur, de ZRA die zorgt voor sfeer. Het is straks helemaal afgelopen met de aloude Hollandse gezelligheid.

Alle zekerheden van dien, ANVR, SGR, dan nog maak je in Nederland momenteel als onbewuste consument kans om te boeken bij een van de waardeloze ZRA’s die ons land rijk is. Een ZRA die je een vakantie aansmeert al zijnde het een Russische roulette, een ZRA die niet is aangesloten bij een ZSO, die niet 24/7 bereikbaar is, een ZRA die alleen is goedgekeurd door een ZSO maar geen officiële certificaten heeft.

De toekomst? Die ziet er gelukkig zo zonnig en rooskleurig uit, want alle ZRA’s worden straks langs de meetlat gelegd. Overigens, wie kent er eigenlijk zo’n waardeloze ZRA? Niemand?! Waardeloos zeg!