Ryanair heeft 50.000 reizigers die reizen van en naar België, Portugal en Spanje geïnformeerd via e-mail en SMS dat het volgende week woensdag 25 en donderdag 26 juli vluchten gaat annuleren. Vijf vluchten vanaf Eindhoven Airport zijn geannuleerd, evenals vluchten vanuit Spanje en Portugal naar Eindhoven. In totaal gaat het om zo’n 300 van de in totaal 2.400 dagelijkse Ryanair-vluchten. “Dat doen wij om het ongemak dat ontstaat door onnodige stakingen door het cabinepersoneel in België, Portugal en Spanje voor onze reizigers minimaal te houden”, aldus de airline, waarvan het personeel staakt om op die manier betere lonen en arbeidsvoorwaarden te krijgen.

De airline laat weten dat meer dan 75% van haar 50.000 klanten van wie de vluchten op 25 en 26 juli worden geannuleerd door een staking van een paar cabinepersoneel in België, Portugal en Spanje, opnieuw zijn ondergebracht op alternatieve vluchten of dat deze een volledige terugbetaling hebben aangevraagd. Op de website van de luchtvaartmaatschappij kunnen reizigers checken of er vertraging is voor de betreffende vlucht.

In Spanje gaat het om 200 van de 830 dagelijkse Ryanair-vluchten, in Portugal om 50 van de 180 dagelijkse Ryanair-vluchten en in België om 50 van de 160 dagelijkse Ryanair-vluchten. De airline zegt extra customer service personeel in te zetten om reizigers de komende dagen te helpen hun reis in goede banen te leiden. Kenny Jacobs (Ryanair) laat weten: “Wij willen onze reizigers onze excuses aanbieden ondanks dat we er alles aan hebben gedaan om de stakingen te voorkomen. Het personeel dat staakt schiet daar helemaal niks mee op, behalve dan dat zij ervoor zorgen dat ze vakanties van families verpesten en ervoor zorgen dat concurrenten van Ryanair hiervan kunnen profiteren.” Volgens Jacobs krijgt personeel van Ryanair een zeer goed salaris tot  € 40.000 per maand, veertien dagen vrij per maand, goede sales commissies en uitbetaling bij ziekte.

FNV Luchtvaart voert voor het eerst onderhandelingen met Ryanair over de arbeidsvoorwaarden van het personeel. Meer dan de helft van het cabinepersoneel in Eindhoven is lid van FNV Luchtvaart. Asmae Hajjari, bestuurder FNV Luchtvaart liet eerder deze maand weten: “Eind juli verwachten we de cao-onderhandelingen verder voort te zetten. Hierdoor doen we niet mee met de staking op 25 en 26 juli van het cabinepersoneel in Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk en België. Maar we begrijpen de onvrede heel goed. Het is goed dat werknemers zowel individueel als collectief druk blijven uitoefenen op het bedrijf.”

Begin deze maand heeft vakbond FNV Luchtvaart namens een cabinemedewerkster van Ryanair een rechtszaak tegen de vliegtuigmaatschappij gewonnen. Het gerechtshof oordeelde dat Ryanair de vrouw onterecht op staande voet heeft ontslagen. Uniek aan de zaak is dat het hof oordeelt dat het Nederlands arbeidsrecht van toepassing is, ondanks dat in de arbeidsovereenkomst staat dat het Ierse recht van toepassing is.

Cabinemedewerkster Monika Gwardynska werkte sinds 2012 bij Ryanair met als standplaats Eindhoven, toen ze van de een op de andere dag te horen kreeg dat ze naar Dublin werd overgeplaatst. Gwardynska: “Eind mei 2017 kreeg ik per brief te horen dat ik vanaf 1 juli in Dublin moest gaan werken en wonen. Als alleenstaande moeder met een 2-jarig kind was ik afhankelijk van een sociaal netwerk dat ik had opgebouwd in Eindhoven, ook had ik daar net een sociale huurwoning gekregen. Toen ik weigerde om naar Dublin te gaan en aangaf in Eindhoven te willen blijven, werd ik op staande voet ontslagen. Dankzij de FNV en hun juristen heb ik nu tenminste recht op meer dan een transitievergoeding. Ook voor mijn ex-collega’s ben ik blij dat Ryanair er niet zomaar mee is weg gekomen. Zij hoeven nu niet te vrezen voor overplaatsing van de een op de andere dag. Door de manier waarop Ryanair met mij is omgegaan werk ik helaas niet meer in de luchtvaartbranche, maar via een uitzendbureau.”

“De zaak is tekenend voor hoe Ryanair met haar werknemers omgaat’, zegt Hajjari. “Dankzij deze gewonnen zaak krijgt de werkneemster naast de wettelijke transitievergoeding, een vergoeding wegens onregelmatige opzegging en heeft ze recht op een billijke vergoeding ter grootte van (bijna) een jaarsalaris. Maar net zo belangrijk is dat het Hof heeft bepaald dat het Nederlands arbeidsrecht van ’toepassing kan zijn’ op Ryanair werknemers die vanuit Nederland werken. Ryanair kan zich dus niet langer achter de Ierse wet verschuilen.”