De nationale staking aanstaande woensdag (13 februari) in België voorspelt een ware ramp te worden voor reizigers. Vandaag werd bekend dat de luchthaven van Charleroi helemaal op slot gaat en eerder werd bekend dat Brussels Airlines haar volledige programma van 222 vluchten annuleert. Dat heeft gevolgen voor de reisplannen van meer dan 16.000 passagiers. De vakbonden en Werknemers in België staken, omdat zij door overheid en werkgevers naar eigen zeggen niet worden gehoord in hun vraag om onder meer een hoger minimumlonen, betere combinatiemogelijkheden voor werk en privé en verhoging van uitkeringen en pensioenen tot minstens boven de armoedegrens.

TUI fly heeft laten weten dat omwille van de nationale staking alle geplande vluchten vanuit of naar Belgische luchthavens worden omgeleid naar de luchthavens van Lille, Orly, Maastricht, Eindhoven of Amsterdam. Reizigers worden met bussen naar de alternatieve luchthaven gebracht. Ook in de omgekeerde richting, voor wie op een alternatieve luchthaven landt op 13 februari, is busvervoer geregeld.Touroperator TUI en luchtvaartmaatschappij TUI fly annuleren geen vluchten en doen al het mogelijke om de passagiers zo snel mogelijk te laten vertrekken.Er is extra personeel voorzien om de klantenservice te versterken. Alle betrokken reizigers worden of zijn al gecontacteerd en worden op de hoogte gebracht van de oplossingen voor hun vertrek of aankomst.

Brussels Airport waarschuwt reizigers dat ook het openbaar vervoer (trein-, tram- en busverkeer) zal die dag ernstig verstoord zijn en raadt aan om indien mogelijk vluchten te verplaatsen naar een andere dag in de week. Op dit moment zijn 317 van de 569 vluchten vanaf Brussels Airport geannuleerd. Mogelijk worden er nog meer vluchten geschrapt, want ook luchtverkeersleider Skeyes heeft laten weten te gaan staken.

Met de proactieve annuleringen, die Brussels Airlines vorig week al bekend heeft gemaakt, wil de airline haar klanten de mogelijkheid geven om hun reisplannen op voorhand aan te passen en wil ze het ongemak voor de reizigers dat door de nationale staking veroorzaakt wordt zoveel mogelijk beperken. De maatschappij biedt alle betrokken reizigers op voorhand een alternatieve reisoplossing aan. Passagiers met een geannuleerde vlucht die niet meer willen reizen kunnen een volledige terugbetaling van hun ticket aanvragen.

Voor herboekingen verzoekt Brussels Airlines haar klanten om hun reisagentschap of Brussels Airlines te contacteren via het Brussels Airlines Service Center (+3227232362) of via Facebook of Twitter. Terugbetalingen kunnen worden aangevraagd op www.brusselsairlines.com/refund of via het reisagentschap van de passagier.

Ook Ryanair heeft zo goed als al haar vluchten van en naar België op woensdag geschrapt. De airline heeft laten weten dat het reizigers hierover heeft geïnformeerd. De Ierse lowcost airline zal, net als enkele andere airline, ook uitwijken naar andere luchthavens. De Belgische luchtvaartsector verwacht miljoenen verlies te lijden door de stakingen van woensdag.

NS International laat weten dat de verwachte impact van de staking van de NMBS (Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen) vanaf dinsdag 12 februari (vanaf 22.00 uur) tot woensdag 13 februari (22.00 uur) op Intercity Brussel minimaal zal zijn. ‘Toch is er kans op mogelijke verstoringen op de dag zelf. Wij adviseren daarom de internationale reisplanner te raadplegen voor vertrek. Hierin zijn de actuele vertrek- en aankomsttijden te vinden van de Intercity Brussel. Voor Thalys reizigers wordt geen impact verwacht.’

Overigens doet NS International ook melding van een ernstige schade aan de infrastructuur in België. Hierdoor zijn er beperkingen in het rijden over de Hogesnelheidslijn van en naar België. Prognose is dat de situatie vrijdag 15 februari of zaterdag 16 februari weer hersteld is. Dinsdag 12 februari rijden Eurostar en Thalys in beide richtingen over de HSL. IC Brussel rijdt in beide richtingen via Roosendaal, waar een reizigersstop gepland is.