“Het zal een aanzienlijke hoeveelheid tijd kosten om de gehele wereldbevolking te vaccineren. Daarom moeten we vrij verkeer van mensen die niet zijn ingeënt maar wél een negatief testresultaat hebben toestaan en reizen niet alleen toestaan voor mensen die zijn ingeënt. We moeten mensen die willen reizen, maar niet zijn gevaccineerd, niet discrimineren”, aldus Gloria Guevara (WTTC President & CEO).

De CEO van Qantas, Alan Joyce, liet eind vorig jaar nog weten dat alleen gevaccineerde reizigers straks nog worden toegelaten op internationale vluchten van de Australische luchtvaartmaatschappij.

“WTTC steunt van harte het testen voor vertrek van alle reizigers om ervoor te zorgen dat passagiers kunnen bewijzen dat ze COVID-19 vrij zijn om zo de verspreiding van COVID-19 te voorkomen.” Guevara stelt dat de meest kwetsbare groepen prioriteit moeten krijgen bij het vaccineren. “Een algemene vaccinatie-eis zou minder kwetsbare groepen, zoals generatie X, Z en millennials discrimineren. Zij moeten kunnen reizen met een bewijs van een negatieve COVID-test.”

WTTC pleit al lang voor een internationaal erkend snel en kosteneffectief testregime op vliegvelden en andere reis-vertrekpunten wereldwijd. Dit zou het verspreiden van het virus voorkomen en het herstel van internationale reizen bevorderen.

In Nederland heeft het RIVM laten weten dat wie wordt ingeent het eigen gele vaccinatieboekje kan meenemen, zodat daarin het ‘vaccinatiebewijs’ kan worden geplaatst. Verder schrijft het RIVM hierover: De papieren vaccinatiebewijzen worden aan de uitvoerende organisaties geleverd. Gevaccineerde deelnemers krijgen na vaccinatie een vaccinatiebewijs uitgereikt, voorzien van de datum (ingevuld door uitvoerende), productnaam, batchnummer vaccin, en een QR-code of url die linkt naar de bijsluiter. Het RIVM levert stickers voor productnaam, batchnummer vaccin en QR-code/url. De stickers worden door de uitvoerende organisatie op de vaccinatiebewijzen geplakt. De naam en geboortedatum kan de cliënt zelf thuis invullen op de daarvoor aangegeven plek.