Nieuws

Zaanstad: Tony’s Chocolonely in plaats van Passenger Terminal Amsterdam

Er is nog volop onduidelijkheid over de nieuwe locatie van de Passenger Terminal Amsterdam. Sanne Munnickendam (D66-wethouder Zaandam) liet tijdens het Havengildediner weten dat AMsterdam er niet op moet rekenen dat er nog plek is voor de PTA in Zaanstad, ondanks dat de twee steden eerder gesprekken hadden over de Coenhaven en de Achtersluispolder. “Wij krijgen daar nu de chocoladefabriek van TOny’s Chocolonely, waar naar verwachting 500.000 bezoekers per jaar op afkomen. Dan is er geen plaats meer voor de PTA.”

De stad Amsterdam wil minder toeristen in de stad en daarom moet de terminal wijken van haar huidige locatie, op loopafstand van het stadscentrum. Ook moet er een verbinding komen tussen centrum en Amsterdam-Noord. Plannen voor een brug waren al vergevorderd, maar Rijkswaterstaat keurde onlangs alle zes de ontwerpen van de nieuw te bouwen brug af. De ontwerpen zouden te onveilig zijn voor de scheepvaart. Infrastructuurminister Cora van Nieuwenhuizen liet tijdens het Havengildediner weten tegen een metershoge fietsbrug te zijn over het IJ. “Voor mij staan de toegankelijkheid van de haven en de veiligheid van het scheepvaartverkeer bovenaan. Ik ben erg blij dat alle opties weer open liggen.”

René Kouwenberg, de huidige PTA-directeur, gaat per 1 januari 2019 met pensioen. Hij ontving onlangs de gemeentelijke penning van burgemeester Halsema op voordracht van de wethouders Kock (Economie) en Meliani (Kunst en Cultuur) uit handen van Rik Torn, voorzitter van het dagelijkse bestuur (presidium) van de gemeenteraad van Amsterdam. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse ‘Captains Cocktail’, een onder leiding van Kouwenberg zélf ontwikkeld netwerkevenement voor zakelijk en cultureel Amsterdam.

Kouwenberg ontvangt de onderscheiding, omdat hij als ambassadeur van de stad gedurende 18 jaar de stad internationaal op de kaart heeft gezet als gastvrije stad en aantrekkelijke cruisebestemming. Ook stond Kouwenberg als medegrondlegger en bestuurslid aan de wieg van het Prinsengrachtconcert, inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend evenement met landelijke uitstraling. De Frans Banninck Cocq Penning wordt toegekend aan personen, die zich uit hoofde van hun functie gedurende een periode van tenminste tien jaar voor Amsterdam verdienstelijk hebben gemaakt op cultureel, maatschappelijk of economisch gebied met minimaal landelijke uitstraling. De penning verwijst naar een oud-burgemeester van de stad en kapitein op het schuttersstuk De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.

 

© 2018, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Vorige bericht

Sabre wil groeien in Benelux met aanstelling van Richard Addey

Volgende bericht

Solmar Tours genomineerd voor slechtste slogan van 2018

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.