We gaan met zijn allen weer flink meer betalen voor onze medische zorg, bijna 10% premie komt erbij. Alsof het niets is.

Ik ken nauwelijks een bedrijfstak waar de kosten ieder jaar blijven stijgen, sterker nog door de toenemende concurrentie en sterk opkomende internetwereld dalen de prijzen eerder. Een goed voorbeeld daarvan is de reisbranche waarbij ook nog eens geldt dat de prijsopbouw doorzichtig dient te zijn, zodat de consument duidelijk weet waarvoor hij betaalt. Hoe anders ligt dat in de zorg.

Laatst mocht ik bij de apotheek een zeer simpel medicijn ophalen, ik diende ruim € 40 af te rekenen. En toen ik de factuur eens goed bekeek, zag ik dat ik betaalde voor een advies, voor het klaarzetten van het medicijn en het bereiden ervan. Allemaal zaken die zich niet voordeden, maar de kosten van het medicijn wel met ongeveer € 3 laten oplopen tot het tienvoudige. Bizar natuurlijk.

Op Prinsjesdag – ongetwijfeld ingegeven door de ‘sorry’-cultuur – liet het kabinet ons ook nog eens weten dat de verhoging een luttele € 3,50 zou gaan bedragen, maar dan wel per maand hetgeen dus neerkomt op € 42 per jaar.
Maar € 3,50 klinkt natuurlijk leuker.

Niet dus, we betalen straks gemiddeld een tientje, aldus € 120 meer per jaar.

Schril steekt daarbij ook de verkiezingsretoriek af, wat betreft de eigen bijdrage, van Diederik Samson. Want die zou volgens hem moeten worden afgeschaft. Onhaalbaar en dus flauwekul, sorry hoor.

En zijn we er dan? Zeker niet, want met de introductie van de marktwerking in de zorg hebben we ons sociale systeem kapot gemaakt en om ons heen zien we de ontwikkelingen daarvan.

Mr Benno Friedberg
Advocaat

Friedberg & Mahn
advocaten.mediators