Lees onderstaande blog, doe inspiratie op en doe mee aan de prijsvraag waarmee je kans maakt op een Omani high tea. Onderaan de blog vind je de derde vraag (hier vind je de eerste blog en de tweede blog inclusief vragen!). Over twee weken vind je hier de vierde blog en de vierde vraag.

Grootste, mooiste, oudste, beste of duurste. Als reizigers weten jij en ik al lang dat al deze superlatieven niet garant staan voor een écht bijzondere ervaring. Tegelijkertijd blijkt online en in mijn eigen vriendenkring de afgelopen jaren meer dan eens dat steeds meer mensen dit soort lijstjes bijhouden. Een bezoek aan Oman hoort mijns inziens op veel fronten in zo’n lijstje thuis. Het is namelijk een bestemming met een bijzondere divers aanbod, en het land heeft veel in haar mars om consumenten aangenaam te verrassen.

Zo heeft Oman, dat niet voor niets dé parel van het Arabisch schiereiland genoemd wordt,
een aantal topaccomodaties en schitterende panorama’s die beslist meedingen naar de titel ‘beste’ of ‘mooiste’. Daarnaast is de Grand Mosque in Muscat in feite één van de ‘grootste’ moskeeën ter wereld. Dit prachtige bouwwerk maakte diepe indruk op me. Tevens vind je als bezoeker in Oman bijzondere lokale markten die geenszins met veel grote woorden te beschrijven zijn, maar juist door hun authenticiteit en kleinschalige karakter enorm veel indruk kunnen maken.

Op weg van Muscat naar Sur maakte ik tijdens mijn trip bijvoorbeeld een stop bij een kleine vismarkt. De kleine ruimte was vol van bedrijvigheid en mijn neus vulde zich met de geur van versgevangen vis. Er werd druk onderhandeld en ter plekke werden de vissen gefileerd. Anders dan in Nederland zag ik hier kleine haaien tussen het koopwaar liggen en allerlei andere vreemde soorten. Ik keek er mijn ogen uit.

Een andere bijzondere ervaring had ik in het Ras al-Jinz Turtle Reserve. Bij het onderzoekscentrum van dit schildpadden reservaat is een klein, luxe tentenkamp waar ik de nacht doorbracht. De volgende dag nam een van de onderzoekers me vanuit het kamp nog voor dag en dauw mee richting het strand waar ik bij het opkomen van de zon een aantal reuzenschildpadden hun eitjes zag leggen. Een adembenemend schouwspel.

Een derde bijzondere ervaring kun je hebben in het plaatsje Ibra waar de soukh(markt) op woensdag helemaal in het teken staat van de vrouw. Een paar decennia geleden startte hier een spreekuur voor zwangere vrouwen en dit trok weer vrouwelijke verkopers aan. Inmiddels is het een wekelijkse bezienswaardigheid vol parfums, olie, saffraan, rozenwater, wierook, medicijnen, geneeskrachtige kruiden, sjaals en handtassen en babykleding en prachtige hebbedingetjes. Zelf ben ik gezwicht voor een prachtig oude bewerkte zilveren schaal. Het mooie van dit soort marktjes is dat je ook echt een verhaal mee naar huis neemt en niet slechts een souvenir. Zo is mij verteld dat de grote schalen vaak door hele families gebruikt worden om van te eten, maar in de prille dagen van een nieuw huwelijk eten de geliefden nog samen van een kleinere schaal zoals de mijne. Zeg nou zelf, zoiets romantisch verdient toch een plekje in je huis?

De verhalen, de bedrijvigheid en geuren van de soukh, de ongekende gastvrijheid van de Omani, de overweldigende natuur en een authentieke cultuur, als ook het blinkende marmer van de Moskee of het prachtige Royal Opera House met haar geweldige muzikale voorstellingen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de 1001 verleidingen die Oman voor je in petto heeft en die het werkelijke tot een bijzondere reisbestemming maken.

Doe mee met de prijsvraag!
Je maakt kans op een high tea met een collega en het verkeersbureau van Oman wanneer je alle zes vragen goed beantwoord. De vraag waarop je dit keer moet antwoorden is: Hoe heet het schildpadden reservaat waar je zeeschildpadden aan land kunt zien komen om eieren te leggen? Vergeet niet om ook te antwoorden op de vorige twee blogs!

[contact-form-7 id=”27527″ title=”Prijsvraag Oman (vraag 3 van 6)”]

[nggallery id=47]