De gemiddelde maandagochtend brengt genoeg discussiemateriaal voor de reisbranche met zich mee. Van boeren, voetbal en Turkije tot Peter R. de Vries.

‘Belagers geheid de cel in’, over een nieuw wetsvoorstel dat ervoor met zorgen wie agenten, ambulancepersoneel of brandweerlieden te lijf gaat altijd celstraf krijgt en niet meer wegkomt met alleen een taakstraf of geldboete. Helemaal mee eens wat mij betreft. Meteen doorvoeren voor wie bijvoorbeeld stewardessen te lijf gaan.

Volgen jullie het nieuws over de Turkse invasie in Syrië? De ‘Boycot toerisme in Turkije’ pamfletten met schrikbarende cijfers zijn alweer in omloop. Toerisme naar Turkije boycotten? Daarmee raak je ook de onschuldige Turkse mensen die afhankelijk zijn van toerisme. En zo zijn er tal van bestemmingen waar van alles gebeurt wat niet in de haak is. Deze bestemmingen ook allemaal boycotten? Welke bestemming je ook verkoopt, je moet je er in ieder geval (een beetje) in verdiepen, toch? Of niet?

Met de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands voetbalelftal en de zeer waarschijnlijke kwalificatie voor het EK, kan ook de aandacht naar de zomer van 2020. Voor wie het elftal achterna wil reizen is het dit keer een onhandig toernooi, want vanwege het 60-jarig jubileum wordt er in verschillende landen gespeeld. Hopen voor de reisbranche dat de meeste mensen besluiten het op de televisie te gaan kijken?

Op dit moment misschien iets minder in het nieuws, maar zeker terug te vinden in de kranten is de aankomende Brexit. Wordt het een harde Brexit of weten de hoge dames en heren nog iets te regelen?

Het boerenprotest lijkt op een succes uit te lopen voor de boeren, want op maandag komt al het nieuws naar buiten dat in Gelderland en Overijssel de provincie gaat werken aan nieuw beleid met betrekking tot de stikstofregels. Is het tijd voor bijvoorbeeld de luchtvaartsector om ook in actie te komen tegen een dreigende vliegtaks en de trage gang van zaken rondom Lelystad Airport? Met vliegtuigen de snelweg op richting Den Haag? Bij Corendon hebben ze ervaring in het verplaatsen van een vliegtuig over de weg…

Ook is er ruimte voor wat luchtiger ‘nieuws’ in de kranten en misschien wel iets herkenbaars voor reisprofessionals. In een interview laat Floortje Dessing weten: “Mijn ouders zullen de laatste zijn die me tegenhouden om op reis te gaan. Ze hebben altijd gezegd: ‘Doe wat je gelukkig maakt’ en dat is dus wat ik doe”, aldus de presentatrice. “Ik ga altijd naar ze toe voordat ik wegga en als ik terugkom, dan ga ik meteen bij ze langs om een kop koffie te drinken of te blijven logeren.”

Ook Peter R. de Vries wist de gemoederen volop bezig te houden op maandag nadat hij zelf op Twitter schreef: ‘Maak met Transavia een vlucht van ruim twee uur…. echt geen millimeter beenruimte, middenstoel, compleet klem. Ik verbaas me er steeds over dat dit is toegestaan. Een regelrecht gotspe is het telkens omgeroepen: ‘We hope you will enjoy your flight…’.. Dan heb je wel lef, zeg.’ Op internet zag ik dat De Vries 191 centimeter lang is (ja, er is een speciale website waar je kan zien hoe lang bekende Nederlanders zijn). Laat ik met mijn 193 centimeter maar mijn mond dichthouden.

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl