Nieuws

28 september: Grote Europese staking Ryanair

Wie vrijdag 28 september van plan was met Ryanair te vliegen, moet zijn plannen aanpassen. Cabinepersoneel, uit verschillende Europese landen kondigde vandaag in Brussel aan op deze dag 24 uur te gaan staken. De staking kan alleen nog worden voorkomen als de aandeelhouders van Ryanair de directie dwingen de arbeidsvoorwaarden te verbeteren en lokale wet en regelgeving toe te passen.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ryanair aanstaande donderdag 20 september zal FNV Luchtvaart de aandeelhouders oproepen om de Ryanair-directie te dwingen zich als een goede werkgever te gaan gedragen. Dit betekent dat de Ierse luchtvaartmaatschappij de arbeidsvoorwaarden en omstandigheden moet verbeteren en zich daarbij moet houden aan voorwaarden en rechten die gelden in het land waar de vliegbasis van het personeel gevestigd is.

Asmae Hajjari, bestuurder FNV Luchtvaart: “Als de aandeelhouders hieraan geen gehoor geven, zal het cabinepersoneel in Nederland, België, Portugal, Spanje en Italië zeker staken 28 september. Ik sluit niet uit dat meer landen mee zullen doen.”

Europese Commissie
Vertegenwoordigers van de verschillende cabinevakbonden zijn vandaag in Brussel bijeen voor een gesprek met vertegenwoordigers van de Europese Commissie. De bonden willen dat Europa de richtlijnen aanscherpt om het gedrag van luchtvaartmaatschappijen als Ryanair tegen te gaan. Daarmee wordt het ook een eerlijker speelveld voor luchtvaartmaatschappijen die zich wel aan nationale wetgeving houden. Hajjari: “Ryanair dreigt met ‘het herzien van de operatie in Nederland’. Dit zijn uitingen die Ryanair ook naar vakbonden in andere landen heeft gedaan. Echt onacceptabel, zo doen wij in Nederland geen zaken met elkaar. Ryanair blijft olie op het vuur gooien in plaats van afspraken te maken met vakbonden.”

Ultimatum maandag verlopen
Medio augustus crashten de onderhandelingen tussen FNV en Ryanair over een cao voor het cabinepersoneel. Maandag verliep een ultimatum van FNV aan Ryanair, dat niet op de eisen is ingegaan.

© 2018, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

Vorige bericht

KLM Health Services sluit Travel Clinic in Amsterdam

Volgende bericht

Video - Rotswand stort in zee bij Navagio-strand

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."