Slecht weer en stakingen hebben gezorgd voor een turbulent eerste kwartaal in de luchtvaart met 42% meer vertraagde en geannuleerde vluchten van en naar Nederland als gevolg. Small Planet Airlines had volgens het claimbedrijf opvallend vaak te maken met langdurige vertragingen.

In het eerste kwartaal van 2017 waren er 2.593 vluchten geannuleerd of langdurig vertraagd. In het begin van dit jaar waren dit 3.689 vluchten. In 2018 zijn er tot nu toe ruim 553.000 passagiers getroffen door een geannuleerde of lang vertraagde vlucht. Hiervan had 49% recht op een vergoeding. Dit blijkt vandaag uit de cijfers van EUclaim.

Slecht weer en stakingen zorgen voor 1.094 meer annuleringen in begin 2018. Het eerste kwartaal van 2018 kende veel dagen met extreem weer. In het totaal waren er vijf dagen waarop het vliegverkeer in Nederland hinder ondervond van het slechte weer. Naast slecht weer kende het eerste kwartaal ook vier stakingen.

De grootste impact voor Nederlandse passagiers was de staking van de Transavia piloten op 19 februari 2018. Dit resulteerde in 83 incidenten (geannuleerde vluchten en vluchten met een aankomstvertraging van drie uur of meer). Het grootste verschil tussen de eerste maanden van 2017 en 2018 is de stijging in het aantal geannuleerde vluchten. In 2017 waren er 1.608 geannuleerde vluchten in het eerst kwartaal en dit jaar is het aantal gestegen naar 2.702 annuleringen.

Het enkele vliegtuig dat Small Planet Airlines in Nederland heeft staan, zorgde volgens EUclaim voor dertien vluchtvertragingen van meer dan drie uur afgelopen maand. In vergelijking heeft Transavia ongeveer 26 vliegtuigen in Nederland staan en de luchtvaartmaatschappij had in maart tien vertragingen van meer dan drie uur.