Deze week werd het nieuws bekend dat Expedia, één van ‘s werelds grootste full-service online reisorganisaties, lid is geworden van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) en het Calamiteitenfonds. TravelPro vroeg Walter Schut (adjunct-directeur ANVR) waarom dat zo belangrijk is…

Waarom is het voor de ANVR zo belangrijk dat Expedia ANVR-lid is geworden?
“Expedia is een grote internationale OTA en voor zover bij ons bekend bij geen enkele andere Europese brancheorganisatie aangesloten. Op het moment dat zij lid willen worden van de ANVR, dan is dat voor ons een teken dat de toegevoegde waarde, die zij zien in de ANVR, wordt gewaardeerd en van belang is. Wij vertegenwoordigen het liefst alle partijen die op de Nederlandse markt actief zijn. Expedia is bepaald geen kleine partij en daarmee voor ons van groot belang als het gaat om onze overtuigingskracht richting Den Haag en Brussel. Het laatste punt is dat Expedia ook een modern bedrijf is, waardoor zij diensten vragen aan onder andere de ANVR die ons ook kunnen helpen in de dienstverlening naar onze leden. Wat dat betreft helpt het de ANVR ook om toekomstbestendig te zijn en te blijven. Overigens leren wij ook meer dan voldoende van al onze bestaande leden.”

We hoeven ons toch geen zorgen te maken over de toekomstbestendigheid van de ANVR?
“Er is geen enkel bedrijf onsterfelijk, dus ook brancheorganisaties niet. Dat betekent dat je er constant voor moet zorgen dat je interessant en relevant blijft voor leden en hen goede service levert. Wij willen dat doen door de blik op de toekomst te richten. Denk aan congressen waarin we leden een andere kijk op de toekomst willen geven, alsmede het Travel Tomorrow rapport. Het is onze heilige missie om onze leden te helpen toekomstbestendig te zijn. De ANVR moet uiteraard ook zelf zorgen dat ze in de toekomst relevant en interessant blijft. Het is geen automatisme en we moeten als organisatie flink aan de bak.”

Is het ook fijn dat ze veel geld in het laadje brengen?
“Nee. Dat is voor ons totaal geen criterium als het gaat om de toelating van leden. Ik eet er geen boterham meer of minder van en dat is ook een verkeerde weg om leden om die reden toe te laten. Dat heeft in het hele traject geen rol gespeeld.”

Zijn er ook leden niet blij met het lidmaatschap van Expedia?
“Als Expedia meer gaat verkopen door het ANVR-lidmaatschap en/of het ANVR-logo op hun website, zou dat omzet weg kunnen snoepen bij andere ANVR-leden. Dat is concurrentie, maar daar kunnen onze leden wel tegen. Dat houdt elkaar scherp.”

ANVR-leden moeten officieel lid zijn van SGR. Nu heeft Expedia voor de verkoop van Expedia TAAP bij SGR aangetoond dat ze een vergelijkbare garantie bieden. Is dat voor Expedia Inc. ook zo?
“Zij hebben voor Expedia TAAP een garantie afgegeven richting SGR die door de SGR is goedgekeurd. Op dezelfde wijze hebben wij nu ook het direct sales programma doorgerekend en is een garantie gesteld. Alles is getoetst. Ook buitenlandse garantiestellingen kunnen voldoen om ANVR-lid te worden. Het is wel veel gedoe, omdat de normen in Nederland best hoog liggen. Je moet een SGR-garantie geven of vergelijkbaar. Wij hebben met SGR zonder meer het beste garantiefonds van heel Europa. Ik zie ook hoe de verplichte garantie in andere landen is geregeld waardoor ik kan stellen dat de SGR een kwalitatief ongelooflijk goed product levert.”

Blij met een grote partij als nieuw ANVR-lid, maar de kleintjes behouden ook de nodige aandacht?
“De kleintjes hoeven zich geen zorgen te maken. Het traject om kleine bedrijven ANVR-lid te maken is net zo leuk. Daarbij zit je met de ondernemer om de tafel om het met elkaar voor elkaar te krijgen. Dat doen we zelfs graag, maar we veranderen niets aan de voorwaarden. Daardoor moeten we ook wel eens bedrijven het lidmaatschap afwijzen.”

Met welke andere (grote) bedrijven zijn jullie bezig?
“We zijn met een stuk of acht partijen bezig. Daarvan is Srprs.me vrijwel afgerond.”

‘Het ANVR-lidmaatschap betekent dat op reizen die worden aangeboden op www.expedia.nl de ANVR Reis- en Boekingsvoorwaarden van toepassing zijn. Daarnaast vallen de samengestelde pakketreizen vanaf nu onder de garantie van het Calamiteitenfonds. Met deze lidmaatschappen verkrijgt Expedia een belangrijk keurmerk voor de Nederlandse markt’, zo liet Expedia weten.