Hawaï maakt zich op voor de komst van orkaan ‘Lane’, die afgelopen nacht (Nederlandse tijd) is uitgegroeid tot een orkaan van de vijfde categorie. ‘Komende nacht (rond 2.00 uur Nederlandse tijd) wordt Lane bij de zuidelijk Hawaïaanse eilanden verwacht’, zo meldt Weerplaza.nl. De windsnelheden liggen dan tussen 180 en 220 km/uur en er wordt een enorme hoeveelheid regen verwacht.

De windsnelheden zijn rond het oog van de orkaan liggen volgens Weerplaza rond 260 km/uur, de windstoten kunnen nog een flink stuk hoger uitpakken. Naar verwachting neemt Lane in de komende 48 uur iets in kracht af, maar de zuidelijke eilanden van Hawaï worden alsnog bedreigd door een ‘major hurricane’, ofwel een zware orkaan van derde categorie of meer. De gemiddelde windsnelheden zijn daarbij minimaal 180 km/uur.

Iedereen op de eilanden wordt gewaarschuwd dat naast wind ook neerslag een gevaar vormt. Weerplaza: ‘Bij orkanen komen vaak enorme neerslaghoeveelheden voor. Een goed voorbeeld is de zware orkaan Harvey, die de Amerikaanse staat Texas trof in september 2017. Omdat de eilanden van Hawaï bestaan uit grotendeels vulkanen met een hoogte van 1.200 meter tot zelfs 4.200 meter, wordt de orkaan als het ware ‘uitgeknepen’ tegen de bergen. In de orkaan zit een enorme hoeveelheid vocht gevangen. Normaal gesproken valt er al veel regen uit een orkaan, maar door de bergen kan dit lokaal nog meer worden. Verwacht wordt dat er neerslaghoeveelheden vallen van 250 tot 400 millimeter. Lokaal kan er op de zuidelijke eilanden maar liefst 500 millimeter neerslag vallen. Deze hoeveelheden zorgen zonder enige twijfel voor enorme overlast, waarbij vooral aardverschuivingen en overstromingen de grootste risico’s zijn.’