Air France-KLM en Jet Airways hebben een uitgebreide joint venture getekend. De luchtvaartmaatschappijen laten weten dat de overeenkomst een primeur is in de geschiedenis van de (Indiase) luchtvaart en het partnerschap dat sinds 2014 tussen de drie luchtvaartmaatschappijen is opgebouwd versterkt.

De joint-venture werd in 2016 uitgebreid met een uitgebreide code-share-overeenkomst voor verbindingen tussen Europa en Noord-Amerika en de hubs van Jet Airways in Mumbai en Delhi via de hubs van Air France-KLM in Parijs-Charles de Gaulle en Amsterdam-Schiphol. Pieter Elbers, president-directeur en CEO van KLM laat via een statement weten: “Air France-KLM en Jet Airways vormen een baanbrekend partnerschap. Sinds de verhuizing van Jet Airways van Brussel naar Amsterdam in 2016 en de lancering van de Mumbai-route door KLM hebben we een enorme groei gezien in het aantal passagiers dat aan boord van elkaars vluchten reist.”

“Dit is goed nieuws, want dit versterkt ons internationale netwerk van strategische partnerschappen en verbetert het aanbod van onze maatschappijen op Indiase routes; en dat is zeker in het belang van onze klanten. Deze joint venture biedt voordelen aan onze passagiers, omdat de routenetwerken van de airlines elkaar perfect aanvullen”, aldus Elbers.

“De verbeterde samenwerkingsovereenkomst tussen Jet Airways, Air France en KLM betekent een volgende fase waarin we onze gewaardeerde gasten meer keuze, connectiviteit en comfort kunnen middels onze gecombineerde wereldwijde netwerken. Ik ben enthousiast over de toekomst, nu we verdergaan met deze historische ontwikkeling waarmee we onze klanten enorm veel voordelen kunnen bieden”, aldus Naresh Goyal, oprichter en chairman van Jet Airways.

Jean-Marc Janaillac, chairman en CEO van Air France-KLM laat weten dat de India-Europa-markt een van de markten is die de kern vormt van de strategie van de groep voor de komende jaren. “We innoveren binnen de luchtvaartindustrie door voor het eerst verbindingen tussen twee partnerschappen aan te bieden: onze uitgebreide samenwerkingsovereenkomst voor India – Europa met Jet Airways en de Noord-Amerikaanse joint-venture van Air France-KLM en Delta Air Lines. Jet Airways, Air France, KLM en Delta Air Lines verbinden India met een uitgebreid trans-Atlantisch netwerk via de knooppunten Charles de Gaulle en Schiphol.”

De recente lanceringen van Amsterdam-Mumbai door KLM en Bengaluru-Amsterdam en Chennai-Parijs door Jet Airways zijn de eerste voorbeelden van deze ambitie. In het winterseizoen 2017-18 bieden Air France, KLM en Jet Airways 64 wekelijkse vluchten aan tussen de knooppunten Charles de Gaulle en Schiphol en vier bestemmingen in India – Delhi, Mumbai, Bengaluru en Chennai. Vanaf Schiphol bieden Jet Airways and KLM 31 wekelijkse vluchten aan tussen Delhi, Mumbai en Bengaluru.