Airbnb heeft laten weten dat het iedereen op haar platform die wordt geassocieerd met gewelddadige groepen, inclusief actievoerders bij het Capitool, de toegang tot Airbnb wordt ontzegd. Het in San Francisco gevestigde bedrijf laat dat weten met het oog op de inauguratie van Joe Biden volgende week woensdag in Washington D.C.. Airbnb zegt dat het voorafgaand aan de inauguratie haar vertrouwens- en veiligheidssystemen heeft uitgebreid en verbeterd middels haar Capitol Safety Plan, een 7-stappenplan om vertrouwen op te bouwen en te helpen bij het beschermen van de D.C.-gemeenschap.

Personen die zijn geïdentificeerd als betrokken bij criminele activiteiten in en rondom het Capitool worden geweerd. “Wanneer we via media of wetshandhavingsbronnen de namen vernemen van personen waarvan is bevestigd dat ze verantwoordelijk waren voor de gewelddadige criminele activiteit in het Capitool van de Verenigde Staten op 6 januari, onderzoeken we of de genoemde personen een account hebben op Airbnb. Als de individuen een Airbnb-account hebben, ondernemen we actie, waaronder een verbod op het gebruik van Airbnb.”

Op dit moment is Airbnb druk met het beoordelen van reserveringen in D.C.-gebied. “We zijn reserveringen aan het controleren in het grootstedelijk gebied van Washington, D.C. Als we bevestigen dat gasten geassocieerd zijn met een haatgroep of anderszins niet zijn toegestaan ​​op ons platform vanwege het schenden van bepaald gemeenschapsbeleid dat geweld verbiedt of deelneemt aan criminele activiteiten, zullen we die reserveringen annuleren en hen verbannen van Airbnb.”

Sinds de tragische gebeurtenissen rond Charlottesville in 2017 heeft Airbnb veiligheidsmaatregelen toegepast om gewelddadige en discriminerende haatgroepen te bestrijden, zo laat het bedrijf weten in een statement. Doorlopend zijn er voorafgaand aan specifieke evenementen mensen van het platform verwijderd die worden geassocieerd met gewelddadige groepen.

Alle inwoners van de VS die een Airbnb-overnachting willen boeken, moeten eerst hun identiteit verifiëren waarbij ze soms hun overheids-ID moeten opgeven om te bewijzen dat ze zijn wie ze zeggen te zijn. “Dit helpt voorkomen dat leden van de haatgroep zich verschuilen achter valse identiteiten”, aldus Airbnb.

Airbnb voert al achtergrondcontroles uit bij alle Amerikaanse gebruikers wanneer ze het platform voor het eerst gebruiken. “We zullen aan alle boekende gasten van de Capitolregio meedelen dat als we vernemen dat zij of hun gasten lid zijn van haatgroepen, geweld plannen of ons beleid of onze servicevoorwaarden schenden, we juridische stappen kunnen ondernemen tegen hen.”

“We herinneren onze hosts via e-mail en meldingen in onze app eraan dat als ze schendingen van ons beleid vermoeden, ze getraind crisispersoneel kunnen bereiken door onze Urgent Safety Line te bellen.” Ook is er een speciale website gemaakt voor buren van Airbnb hosts die onraad vermoeden. “Zij kunnen via airbnb.com/neighbours rechtstreeks met ons in contact komen wanneer ze problemen met reserveringen onder onze aandacht willen brengen. Het omvat een 24/7 hotline onder toezicht van hoogopgeleid personeel.”