Nieuws

Update: Airlines ondervinden vertragingen in VS door ‘shutdown’

Deel dit artikel

Ten minste vier grote luchthavens hebben vandaag vertraging opgelopen vanwege een toename van het aantal mensen dat zich ziek meldde doordat de ‘shutdown’ in de Verenigde Staten nog steeds doorgaat. Naast airlines worden ook andere takken in de reisindustrie geraakt door de shutdown.

UPDATE VRIJDAGAVOND 25 JANUARI
Tijdens een persconferentie in het Witte Huis heeft president Trump laten weten dat hij een tussenstop van drie weken wil tekenen, waardoor lonen uitgekeerd kunnen worden en verdere negatieve gevolgen, waaronder voor de reissector, voorkomen kunnen worden.

“De Amerikaanse reisindustrie bedankt de president en congresleiders voor het bereiken van een overeenkomst die hopelijk verdere verstoring van het luchtverkeer voorkomt, wat ongetwijfeld zou hebben geleid tot een forse economische schade”, aldus Roger Dow, President en CEO van US Travel Association.

De shutdown is ontstaan doordat de democraten tegen de begroting van het Witte Huis hebben gestemd aangezien de Republikeinen geen oplossing bieden voor de ‘Dreamers’ (kinderen van illegalen die van oud-president Barack Obama nog een speciale status kregen, maar die Trump in september heeft opgeheven). Zolang er geen akkoord is over de begroting kunnen ambtenaren officieel niet worden betaald, of worden (tijdelijk) ontslagen, en krijgen pas salaris wanneer er een akkoord is.

Vandaag waren er aanzienlijke vertrekvertragingen in Philadelphia, Newark en New Jersey, evenals in in New York LaGuardia. Tegen het begin van de middag waren de vertragingen verdwenen in Philadelphia, maar ontstonden er vertragingen in Atlanta. Luchtverkeersleiders in Amerika worden verplicht om te bijven werken en doen dat dan ook sinds 22 december onafgebroken, maar hebben nog geen dollar salaris ontvangen. De CEO’s van American, Southwest en JetBlue hebben er ondertussen al voor gewaarschuwd dat vluchten worden uitgesteld vanwege een tekort aan luchtverkeersleiders. De topman van Southwest Airlines heeft laten weten dat hij verwacht in de maand januari een verlies te lijden van 10 tot 15 miljoen dollar door de shutdown.


Deel dit artikel
Vorige bericht

Transavia France maakt tussenlanding vanwege agressieve passagier

Volgende bericht

Gestrande reizigers Curaçao bijna thuis

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.