Nieuws

Amerika: social media details verplicht bij aanvraag visa

Reizigers die een visa nodig hebben voor de Verenigde Staten moeten binnenkort hun social media gegevens vermelden, evenals e-mailadressen en telefoonnummers die in de vijf jaar voor de visumaanvraag zijn gebruikt. De meeste EU-burgers zijn overigens vrijgesteld van de regeling, omdat zij de Verenigde Staten kunnen binnenkomen via een Visa Waiver Program (ESTA) zonder visum.

Voor reizigers uit de EU-landen , Kroatië, Roemenië en Bulgarije is de nieuwe regeling wel van toepassing, aangezien burgers uit die landen wel een visum nodig hebben. Ook mensen die naar de VS reizen om te werken of te studeren, zullen hun gegevens moeten vermelden. Het is te verwachten dat jaarlijks miljoenen reizigers hun gegevens moeten gaan delen.

Aanvragers van een visum moeten hun accountnamen opgeven op een lijst met social media platformen. Ook moeten details van accounts worden vermeld van social media die niet op de lijst staan. Amerikaanse media melden dat de Amerikaanse overheid de immigranten- en niet-immigratie-visumformulieren heeft geüpdatet.

Het voorstel om reizigers te verplichten hun social media gegevens te vermelden werd vorig jaar ingediend. De American Civil Liberties Union (ACLU) had destijds felle kritiek op het idee. De organisatie die opkomt voor de vrijheden en rechten van Amerikaanse burgers verwacht dat mensen online niet meer zichzelf durven te zijn. Daarnaast zou er geen bewijs zijn dat het monitoren van social media effectief is.

 

© 2019, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

1 Comment

  1. […] op het moment dat er een steeds bitterder handelsgeschil is tussen de Verenigde Staten en China en strengere handhaving door de regering van Trump. Ook gaf het Chinese Ministerie van Cultuur en Toerisme een waarschuwing […]

Vorige bericht

Straaljagers begeleiden passagiersvliegtuig na bommelding

Volgende bericht

Exclusieve Jonnie Boer lunch aan boord van de Nieuw Statendam

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.