Verschillende Amerikaanse airlines hebben vorige week gezamenlijk een brief gestuurd naar president Biden met het verzoek de mondkapjesplicht in het vliegtuig te beëindigen. Ook vroegen ze het Witte Huis om de internationale testverplichting voor inkomende reizigers in de VS te schrappen.   

“De aanhoudende en gestage daling van het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen zijn de meest overtuigende indicatoren dat ons land goed beschermd is tegen ernstige ziekte door COVID-19. Aangezien we in een andere fase van de aanpak van dit virus zijn aanbeland, staan wij volledig achter uw standpunt dat COVID-19 ons leven niet langer hoeft te beheersen”, staat onder meer in de brief.

Internationaal reizen
“Het is nu tijd voor de regering om de federale reisbeperkingen – inclusief de internationale testverplichting vóór vertrek en het federale maskermandaat – die niet langer zijn afgestemd op de realiteit van de huidige epidemiologische omgeving, te beëindigen. De verplichting om vóór het vertrek te testen, die werd opgelegd om de invoering van varianten in de VS te vertragen, heeft zijn nut verloren en belemmert de terugkeer van het internationale reizen.” Ook wordt er aangedrongen op het feit dat cabinepersoneel, tijdens het handhaven van de mondkapjesplicht, dagelijks wordt blootgesteld aan de uitdagingen van gefrustreerde klanten.

Onder meer de CEO’s van Alaska Air Group, American Airlines, Atlas Air Worldwide, Delta Air Lines, Hawaiian Airlines, JetBlue Airways en Southwest Airlines hebben de brief ondertekend.