CoronavirusNieuws

ANVR vraagt staatssteun: dramatisch verslechterde liquiditeitspositie van veel reisbedrijven

Deel dit artikel

De ANVR heeft in een brandbrief aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken) om financiële steun gevraagd voor de reissector. “Deze is nodig gelet op de dramatisch verslechterde liquiditeitspositie van veel reisbedrijven en  wat ons nog te wachten staat. De geluiden die internationaal op ons afkomen stemmen niet gerust-, dreigt deze situatie ertoe te leiden dat veel van onze reisondernemingen hierdoor financieel ernstig in de problemen komen met faillissementen tot gevolg”, zo schrijft Frank Oostdam (directeur ANVR) in de brandbrief die in het bezit is van TravelPro.

“De reissector behoort ongetwijfeld tot één van de zwaarst getroffen sectoren door het Coronavirus. Onze bedrijven (veelal echte MKB-bedrijven) worden op dit moment niet alleen geconfronteerd met een enorme daling van het aantal boekingen (50 tot 70% met pieken naar boven); ook het aantal annuleringen neemt hand over hand toe. Niet alleen omdat de consument zelf annuleert, maar vooral omdat wereldwijd gebieden worden afgesloten voor reizigers”, aldus Oostdam in de brief.

“Dit speelt niet alleen in het vakantiesegment, ook de zakelijke reisorganisaties hebben te kampen met een dramatische vraaguitval. Behalve dat het zakelijk reizen tot een minimum wordt beperkt, worden ook congressen en events -die door tal van leden in onze achterban worden georganiseerd- geannuleerd. Dit met grote financiële consequenties voor de betrokken bedrijven.”

“Het zal u duidelijk zijn dat het Coronavirus zeer grote gevolgen heeft voor onze bedrijven. Gelet op wat ons naar alle waarschijnlijkheid nog te wachten staat -de geluiden die internationaal op ons afkomen stemmen niet gerust-, dreigt deze situatie ertoe te leiden dat veel van onze reisondernemingen hierdoor financieel ernstig in de problemen komen met faillissementen tot gevolg”, zo laat Oostdam aan de minister weten.

Iedereen in de reisbranche hoopt dat de Corona-epidemie over enige tijd wordt ingedamd. Oostdam: “Dat kan betekenen dat onze bedrijven nog, een kleine, kans maken het omzetverlies enigszins te beperken. Helaas moeten we de boekingen voor de meivakantie, die normaal gesproken in deze tijd plaatsvinden, al als verloren beschouwen. Ondanks dat durven wij die uitdaging als reissector wel aan. Het probleem concentreert zich nadrukkelijk rondom de dramatisch verslechterde liquiditeitspositie van veel van onze bedrijven. Dit leidt tot grote problemen in de continuïteit van onze bedrijven.”

Gisteren heeft de Europese Commissie aangekondigd met een pakket maatregelen te komen. Vandaag heeft Bondskanselier Merkel in Duitsland een noodpakket aangekondigd voor Duitse ondernemers. Oostdam: “Ik hoop dat u deze goede voorbeelden zo snel mogelijk zult volgen. Ik wil u dringend verzoeken om op heel kort termijn ook zelf met maatregelen te komen die de liquiditeitspositie van onze bedrijven kan ondersteunen teneinde er mede voor te zorgen dat de continuïteit van onze bedrijven niet in gevaar komt.” Gisteravond had ook Steven van der Heijden (CEO Corendon) het bij Eva Jinek aan tafel al over staatsteun.


Deel dit artikel
Vorige bericht

Kleine wijzigingen in reisadvies Spanje

Volgende bericht

Video - Trump legt voor 30 dagen alle vluchten tussen VS en Europa stil

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.