Avac Reisorganisatie is door de rechtbank in Noord-Holland failliet verklaard. Tientallen mensen zullen geraakt worden door het faillissement van het in Julianadorp gevestigde bedrijf dat vakantiehuizen verhuurde in onder andere Duitsland, Italië en Oostenrijk.

“Om hoeveel boekingen het precies gaat dat weet ik nog niet helemaal, maar ik verwacht dat het om tientallen boekingen gaat”, zo laat Bart Mekkelholt van Knuwer Advocaten desgevraagd aan TravelPro weten. Avac was niet aangesloten bij SGR of een alternatief daarvan, zo bevestigt Mekkelholt. “Als het goed is krijgen mensen die een boeking hebben lopen bij Avac vandaag of morgen een e-mail met daarin meer informatie.”

Zoals het er nu naar uitziet kunnen eerdere reserveringen niet worden nagekomen. “Wie al een boeking heeft gemaakt, moet een claim gaan indienen. Formeel zal moeten blijken of men geld terugkrijgt op het moment dat het faillissement is afgewikkeld, maar ik verwacht niet dat mensen met een boeking geld terug gaan zien.” Ook de huiseigenaren die vakantiehuizen verhuurde via Avac lopen naar verwachting nogal wat geld mis, maar om hoeveel geld en huiseigenaren het gaat is (nog) niet duidelijk.

Tot op heden heeft zich nog niemand bij Mekkelholt gemeld met de plannen om tot een doorstart te komen. “Voor data en klantgegevens is misschien nog interesse, maar ook daarvoor heeft nog niemand zich gemeld.”

Dick Hakkenbroek (mede-oprichter Belvilla) vertelde twee jaar geleden nog aan TravelPro over zijn herinneringen aan zijn tijd als inkoper bij Avac. Hakkenbroek: “Zij zochten iemand met papieren en die had ik, terwijl die baas helemaal niks had. Hij was een hartstikke aardige man met weinig verstand van zaken, maar wel slim. Een jonge wasmachinehandelaar die een paar vakantiehuisjes was gaan verhuren, maar het liep als een tierelier. Na twee jaar dacht ik: big deal, dat kan ik ook. De eigenaar van AVAC werd helemaal gek toen hij merkte dat ik met iets voor mijzelf bezig was en wegging. Het was misschien ook niet heel chique hoe dat is gegaan, maar het moest gebeuren. Ik had daarvoor ook al aangegeven dat ik wel wilde blijven, maar dat ik aandelen wilde hebben in de zaak. Met de 5% aandelen die hij voorstelde was ik het niet eens, want ik deed zo ongeveer alles.”

In het faillissementsverslag worden Leisure Operations B.V., France Individuelle Exclusif B.V. en Avac Handling and Management B.V. als aan Avac gerelateerde ondernemingen genoemd. France Individuelle Vakantiehuizen (FIV), dat 40 jaar karakteristieke boerderijtjes en landhuizen in Frankrijk aanbiedt en in 2013 een strategisch samenwerking aanging met Avac Reisorganisatie, is niet geraakt door het faillissement van Avac.

Een medewerker laat aan TravelPro weten dat France Individuelle Vakantiehuizen, dat in 1979 werd opgericht als France Individuelle Exclusif bv, blijft bestaan. “Wij zijn een compleet zelfstandige organisatie. De boekingen lopen hier aardig, het begint de laatste tijd weer aan te trekken.” Sinds januari 2009 heeft FIV haar aanbod uitgebreid met vakantiehuizen in Italië en Oostenrijk. Haar wintersportaanbod in Frankrijk en Oostenrijk is te vinden op wintersport-chalets.fi.nl. In 2014 verhuisde France Individuelle naar het pand van Avac Reisorganisatie waar een gezamenlijk supportdesk werd gevoerd.