Nieuws

(Video) Bali in spanning om vulkaan…

De afgelopen dagen zijn er meerdere trillingen geweest op Bali rondom de Agung, de vulkaan die voor het laatst uitbrak in 1963 waardoor destijds meer dan 1.100 mensen om het leven kwamen. De overheid heeft opdracht gegeven om een rampenplan op te stellen en heeft inwoners erop gewezen zich voor te bereiden op mogelijke evacuatie. Martin Danisik (Curtin University Expert) heeft tegenover 9 News Perth laten weten dat de condities op dit moment zo zijn, dat de vulkaan binnen nu en twee weken zou kunnen uitbarsten.

Bali is een bij Nederlanders erg populaire vakantiebestemming. De vulkaan  bevindt zich op slechts 32 kilometer van het bij toeristen populaire Ubud en op 80 kilometer van Kuta dat onder andere bekend staat om haar lange stranden. Toeristen mogen de vulkaan voorlopig niet beklimmen. Volgens diverse media rommelt het rondom de vulkaan al sinds augustus, maar waren de honderden kleine bevingen van de afgelopen twee dagen opvallend.

Maandagavond jl. vonden er lichte aardbevingen plaats, waardoor Balinezen die op de hellingen van de vulkaan wonen uit hun huizen zijn gevlucht. Na de bevingen werd de no-go zone verruimd en werd ook het alarmniveau voor de vulkaan verhoogd door het Centrum voor Vulkanologie en Geologische Rampen van Indonesië van waakzaam naar alert. Daarmee wordt gewezen op het feit dat de vulkaan tekenen van verhoogde onrust toonde.

Volgens de overheid hoeven de inwoners van het eiland en toeristen zich geen zorgen te maken over hun veiligheid, ondanks de toenemende waarschuwingen en voorbereidingen op een mogelijke evacuatie. “Vliegtuigen kunnen landen en stijgen zoals gebruikelijk”, aldus een woordvoerder van het National Disaster Mitigation Agency (BNPB). Ngurah Rai International Airport zou ver genoeg bij de krater vandaan liggen en ook toeristische activiteiten komen niet in gevaar.

Wayan Warsa, vluchtte met zijn vrouw en twee dochters uit hun huis toen de bevingen maandagavond begonnen. “We dachten dat de Agung was uitgebarsten en renden naar het huis van mijn broer. Ik was zelfs vergeten dat we een motor hadden”, zo liet de 33-jarige man weten tegenover lokale media. Naast de trillingen viel er as uit de lucht, maar dit bleek te komen door bos- en landbranden die zijn ontstaan door extreem droge omstandigheden. Uit satellietbeelden zou zijn gebleken dat er elf brandhaarden waren rondom de vulkaan.

Eind 2015 had het luchtverkeer richting Bali nog last van vulkaan Rinjani op Lombok die destijds was uitgebarsten. Daardoor ging ook de luchthaven van Bali enkele dagen op slot. Bali ontving in 2016 ruim 4,4 miljoen toeristen, waarvan de meesten afkomstig zijn uit Australië, China, Japan, het Verenigd Koninkrijk en India. Kuta is de meest populaire bestemming onder buitenlandse toeristen. Andere populaire plekken zijn Tanah Lot, Pandawa Bach, Garuda Wisnu Kencana Park en Bedugul.

Reageer met Facebook:

Reacties:

1 Comment

  1. peterhoving2007@HOTMAIL;NL
    22 september 2017 at 09:40

    HET IS ER NIET MOOI NU

    PETERHOVING ENSCHEDE

Vorige bericht

Ryanair na annuleren 2100 vluchten: "Sorry, heb geduld"

Volgende bericht

British Airways rechtstreeks naar de Seychellen

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.