Boeing heeft naar aanleiding van het vliegtuigongeluk van gisteren met een 737 MAX 8-toestel van Ethiopian Airlines laten weten dat het geen nieuwe richtlijnen heeft voor gebruikers van de Boeing 737 Max-8. Het onderzoek naar de crash van Ethiopian Airlines is van start gegaan en de zwarte box is gevonden, maar volgens Boeing is er op basis van de informatie dat het tot nu toe heeft geen aanleiding om nieuwe richtlijnen te geven.

“Veiligheid is onze eerste prioriteit en we nemen alle mogelijke maatregelen om alle aspecten van dit ongeval te onderzoeken”, zo heeft een woordvoerder van Boeing per mail aan persbureau Reuters laten weten. De CEO van Boeing, Dennis Muilenburg, krijgt de nodige kritiek over zich heen op Twitter. Zo wordt hij door mensen persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor de dood van alle passagiers en wordt hij uitgedaagd om zijn eigen familie mee te laten vliegen in eenzelfde type toestel.

Meerdere overheden hebben inmiddels opdracht gegeven aan luchtvaartmaatschappijen om de Boeing 737 Max-toestellen die zij in gebruik hebben te laten inspecteren. Na China heeft ook het Indonesische Ministerie van Transport opdracht gegeven om niet verder te vliegen met het type toestel naar aanleiding van de tweede crash met hetzelfde type toestel in een half jaar tijd.

De Chinese overheid liet gisteren al weten dat het het ‘zero tolerance for safety hazards’ hanteert. In totaal hebben Chinese luchtvaartmaatschappij 97 vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX 8. Europese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen laten via media weten dat zij blijven vliegen en zich baseren op inlichtingen van Amerikaanse luchtvaartautoriteiten, het Europees agentschap van de Europese Unie voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) en Federal Aviation Administration (FAA).

Wereldwijd worden er vragen gesteld over de veiligheid van de Boeing 737 Max-8 nadat het toestel van Ethiopian Airlines gisteren neerstortte waardoor alle 157 mensen aan boord overleden. Vijf maanden geleden stortte een Boeing 737-8 van Lion Air neer waarbij alle 189 passagiers om het leven kwamen. Net als bij Ethiopian Airlines stortte het toestel van Lion Air neer vlak nadat het was opgestegen.