De Stichting Garantiefonds Specialistische Touroperators (voorheen Stichting Garantiefonds Specialisten Turkijereizen), waar op dit moment tien deelnemers in zouden zitten, is gedwongen faillissement aan te vragen doordat bij de afwikkeling van het faillissement van (ex-)deelnemer Sahin Baba BV/QK Reizen is gebleken dat de schade een zodanige omvang heeft (rond de 1,6 miljoen euro) dat de financiële middelen van SGST ontoereikend zijn om haar verplichtingen jegens de gedupeerde consumenten van Sahin Baba volledig na te komen. Sahin Baba BV/QK reizen meldde haar financieel onvermogen bij SGST in de middag van 30 juni jl.

SGST laat weten haar faillissement op de kortst mogelijke termijn aan te vragen, dit zou aanstaande maandag gebeuren. Daardoor gaan reizigers die bij een van de tien deelnemers hun vakantie hebben geboekt ongedekt op reis. Of dit per direct is of per maandag is, is nog onduidelijk. Op de site van SGST staat in ieder geval te lezen dat omdat SGR zich bij gelegenheid van de oprichting van SGST jegens de consumenten heeft verplicht om in deze situatie de verplichtingen van SGST, voortvloeiend uit de garantie, te zullen nakomen voor zover SGST daartoe niet in staat is, zullen de consumenten van Sahin Baba door haar financieel onvermogen niet worden geschaad.

SGST kan de garantie van de consumenten die bij de overige deelnemers aan SGST boeken dan wel hebben geboekt niet (langer) nakomen. Om die reden kan met onmiddellijke ingang feitelijk ook niet meer met SGST-garantie worden geboekt. Het bestuur laat weten dat de gang van zaken die heeft geleid tot het financieel onvermogen van Sahin Baba aanleiding vormt om bij het OM aangifte te doen van mogelijke strafbare feiten gepleegd door de bestuurder van deze onderneming.

De SGST werd per 14 december 2009 opgericht en werd als gevolg van een juridische procedure per 1 maart 2012 operationeel. Dit alles aangezien de kas van SGR werd ‘leeggeplunderd’ door Turkije-touroperators. Iedereen die meer dan 70% Turkije omzet had werd verplicht deelnemer te worden aan SGST, dat ten tijde van de oprichting ook wel ‘boevenfonds’ werd genoemd. In het jaarverslag van 2012 staat te lezen dat de SGR op basis van een overeenkomst een bedrag van € 1.000.000 aan vermogen aan SGST heeft geschonken. De bestuurlijke unie met SGST werd eind 2013 verbroken, zo staat te lezen in het SGR-jaarverslag van 2014.