BreakingPush notificatie

BREAKING: SGST failliet

De Stichting Garantiefonds Specialistische Touroperators (voorheen Stichting Garantiefonds Specialisten Turkijereizen), waar op dit moment tien deelnemers in zouden zitten, is gedwongen faillissement aan te vragen doordat bij de afwikkeling van het faillissement van (ex-)deelnemer Sahin Baba BV/QK Reizen is gebleken dat de schade een zodanige omvang heeft (rond de 1,6 miljoen euro) dat de financiële middelen van SGST ontoereikend zijn om haar verplichtingen jegens de gedupeerde consumenten van Sahin Baba volledig na te komen. Sahin Baba BV/QK reizen meldde haar financieel onvermogen bij SGST in de middag van 30 juni jl.

SGST laat weten haar faillissement op de kortst mogelijke termijn aan te vragen, dit zou aanstaande maandag gebeuren. Daardoor gaan reizigers die bij een van de tien deelnemers hun vakantie hebben geboekt ongedekt op reis. Of dit per direct is of per maandag is, is nog onduidelijk. Op de site van SGST staat in ieder geval te lezen dat omdat SGR zich bij gelegenheid van de oprichting van SGST jegens de consumenten heeft verplicht om in deze situatie de verplichtingen van SGST, voortvloeiend uit de garantie, te zullen nakomen voor zover SGST daartoe niet in staat is, zullen de consumenten van Sahin Baba door haar financieel onvermogen niet worden geschaad.

SGST kan de garantie van de consumenten die bij de overige deelnemers aan SGST boeken dan wel hebben geboekt niet (langer) nakomen. Om die reden kan met onmiddellijke ingang feitelijk ook niet meer met SGST-garantie worden geboekt. Het bestuur laat weten dat de gang van zaken die heeft geleid tot het financieel onvermogen van Sahin Baba aanleiding vormt om bij het OM aangifte te doen van mogelijke strafbare feiten gepleegd door de bestuurder van deze onderneming.

De SGST werd per 14 december 2009 opgericht en werd als gevolg van een juridische procedure per 1 maart 2012 operationeel. Dit alles aangezien de kas van SGR werd ‘leeggeplunderd’ door Turkije-touroperators. Iedereen die meer dan 70% Turkije omzet had werd verplicht deelnemer te worden aan SGST, dat ten tijde van de oprichting ook wel ‘boevenfonds’ werd genoemd. In het jaarverslag van 2012 staat te lezen dat de SGR op basis van een overeenkomst een bedrag van € 1.000.000 aan vermogen aan SGST heeft geschonken. De bestuurlijke unie met SGST werd eind 2013 verbroken, zo staat te lezen in het SGR-jaarverslag van 2014.

© 2015, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

6 Reacties

 1. 14 juli 2015 at 11:04

  Jammer dat het niet normaal kan.
  Daarom is het altijd belangrijk om transparant te zijn en vooral te blijven. Voor jezelf, je collega’s en vooral ook de klanten.

  Wees wijs en informeer vooraf.

  http://uw-advies-vakantievrouw.webnode.nl/
  https://goedkoopopreis.wordpress.com/

  Esmeralda

 2. Maarten
  13 juli 2015 at 13:19

  Mijn excuses TJ. Had ook niet anders van jullie verwacht!

 3. Maarten
  13 juli 2015 at 10:08

  Nou ja, breaking:
  http://www.powned.tv/nieuws/binnenland/2015/07/garantiefonds_reizen_is_failli.html
  2 dagen geleden al bekend.

  Maar 1,6m dan heeft er iemand die controle moet uitvoeren toch best zitten snurken.

  • 13 juli 2015 at 10:38

   Beste Maarten, ons bericht was van 10 juli om 23.39 uur. Dus bij ons al 3 dagen bekend.

 4. Jeroen Steijn
  11 juli 2015 at 06:59

  Corendon is SGR deelnemer en dus zijn de reizen gewoon gedekt.

  http://www.sgr.nl/deelnemers-zoekresultaten?search=corendon

  Deelnemers in SGST : http://www.sgst.nl/index.asp?uid=14

 5. A v.d. Waard Hunderman
  10 juli 2015 at 23:46

  zit corendon hier ook bij!

Vorige bericht

KLM vanavond met groter toestel naar Bali

Volgende bericht

Vliegveld Bali weer open

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.