De Caraïben zijn na orkaan Irma nog niet van de ellende af, want het National Hurrican Center verwacht dat de volgende orkaan (Jose, red.) uit gaat groeien tot een categorie 4, een major hurricane.

José lijkt het pad van Irma grotendeels te volgen, waarschijnlijk net een fractie noordelijker. Het is een orkaan die gisteren op het programma stond om een categorie 2 te worden, maar inmiddels is die verwachting flink aangescherpt tot categorie 4.

Lees verder onder de video.

Het pad lijkt dan wel iets noordelijker te zijn dan dat van Irma, maar het zal nog steeds ook in Sint Maarten veel wind met zich meebrengen en veel regen. Jose lijkt daar zaterdag de meeste chaos te veroorzaken, zo laat MeteoGroup weten.

Dat zal een zware klap zijn. De bevolking kon zich op Irma nog enigszins voorbereiden, de infrastructure en waarschuwingssystemen werkten toen goed. Inmiddels is er echter helemaal bijna geen vorm van communicatie meer mogelijk op het eiland, niet via telefoon, radio of internet. Ook zijn wegen amper begaanbaar en ziekenhuizen zijn dicht ofwel zeer beperkt open. Sint Maarten zal er dus waarschijnlijk een nieuwe klap bovenop krijgen dit weekend, zo verwacht MeteoGroup.

Het orkaanseizoen is in volle gang en naast Jose is er ook sprake van Katia bij de oostkust van Mexico. MeteoGroup laat weten dat dit een categorie 1 orkaan is en lijkt daar dwars het land op te trekken en af te zwakken. Waarschijnlijk gaat dat vooral gepaard met veel regen. Lees hier het laatste nieuws over orkaan Irma en José.