Het laatste nieuws over de orkaan Irma die momenteel over diverse Caraïbische eilanden raast en over orkaan José. Laatste nieuws aanleveren? Mail redactie@travelpro.nl.

Vrijdag 8 september

9.00 uur
Orkaan José passeert volgens de laatste voorspellingen waarschijnlijk in de loop van zaterdag net ten noorden van de Bovenwindse Eilanden. Voor de eilanden Barbuda, Antigua, Anguilla, Sint Maarten geldt een orkaanwaarschuwing en valt er 50 tot 150 mm regen.

10.00 uur
De huidige berekeningen van orkaan Irma laten volgens Weerplaza een desastreuze route zien waarbij Irma via de Keys pal langs of net over miljoenenstad Miami trekt om daarna ook nog over Orlando te trekken.

Donderdag 7 september

22.00 uur
Bericht van Dominican Lifestyle vanaf de Dominicaanse Republiek: ‘Nu komt het volgende probleem…. Veel regen in de nasleep van Irma… In Santiago en op vele andere plaatsen in het land houdt het niet op…. Dit betekent grote wateroverlast en overstromingen! Laat het regenen alsjeblieft stoppen zodat mensen (en dieren) niet huis en haard kwijt gaan raken. De rivieren treden nu buiten hun oevers en de straten stromen onder…’

17.00 uur
TUI annuleert alle TUI fly vluchten naar Sint Maarten tot eind oktober en raadt reizen naar Cuba en Florida af.

13.50 uur

https://twitter.com/UyTramposa/status/905760910739992576

13.00 uur
De laatste informatie over de gecancelde cruises van Carnival is hier te vinden.

12.30 uur
Orkaan Irma raast momenteel voorbij de Dominicaanse Republiek, waar het zes uur vroeger is dan in Nederland. Honderden Nederlanders hopen het er goed vanaf te brengen. Check ook de livestream voor laatste nieuws.

12.00 uur
Het Calamiteitenfonds roept touroperators op om er alles aan te doen om voor de veiligheid en gezondheid van hun klanten te zorgen.

11.30 uur
De Caraïben zijn na orkaan Irma nog niet van de ellende af, want het National Hurrican Center verwacht dat de volgende orkaan (Jose, red.) uit gaat groeien tot een categorie 4, een major hurricane.

10.45 uur


10.30 uur

09.00 uur
Orkaan Irma raast door naar Florida, volgens MeteoGroup ziet het ernaar uit dat Irma nog ettelijke dagen een major hurrican zal blijven.

08.30 uur
Ongerustheid bij de 2400 Nederlanders die nog in het orkaangebied zitten.

05.30 uur

Woensdag 6 september 2017

20.00 uur
Meerdere cruises zijn gecanceld door de orkaan Irma. Het is de verwachting dat de cruisehaven van Miami vrijdag wordt gesloten.

17.00 uur

Hurricane Irma blijft voorlopig een categorie 5 orkaan en zal vanavond en vannacht over de Britse Maagdeneilanden trekken. Daarna vervolgt Irma haar pad langs de noordkust van Puerto Rico en de noordkusten van de Dominicaanse Republiek en Haiti. Mogelijk dat de orkaan daarna iets minder actief wordt, maar blijft een major hurricane, (4) en zal ten noorden van Cuba richting Florida trekkken.

16.40 uur
Het Rode Kruis heeft giro 5125 geopend voor hulp aan de slachtoffers van orkaan Irma.

16.15 uur
De schade aan Princess Juliana International Airport (SXM) op Sint Maarten is nu al fors en de storm is nog niet voorbij.

16.00 uur
Langzaam aan wordt de enorme schade op de eilanden zichtbaar en wordt er de komende 12 uur mogelijk nog veer meer schade veroorzaakt door vloedgolven. De komende dagen keert de rust even terug. Angstvallig wordt gekeken naar Jose, hurricane in wording op de Atlantische Oceaan. Naar alle waarschijnlijkheid wordt Jose niet zo’n sterke hurricane en trekt hij in het weekeinde ten noordwesten van de bovenwindse eilanden langs.

15.50 uur

https://twitter.com/jimvanaalst/status/905411177961979904

15.15 uur
“Ik snap niet dat mensen van september tot en met november naar deze landen gaan“, zo laat iemand weten. De redactie van TravelPro is benieuwd hoe reisprofessionals tegen deze mening aankijken en wat zij adviseren.

15.00 uur

https://twitter.com/jimvanaalst/status/905415634703527937

14.45 uur
Orkaan Irma heeft een ravage aangericht op St. Maarten. TUI fly laat weten dat haar vluchtschema ongewijzigd blijft. De touroperator laat weten dat haar gasten die nog op het eiland zijn in veiligheid zijn gebracht.

14.30 uur
Het oog van Irma is recht over St Maarten getrokken, er zijn windstoten gemeten van meer dan 300 km per uur. De eerste beelden komen binnen de schade is enorm. Ook vanuit St Eustatius en Saba (50 km ten zuiden van St Maarten) komen bercihten dat de schade door wind en  overstromingen erorm zijn.

14. 20 uur

13.40 uur
Norwegian Cruise Line heeft deze dagen diverse cruises gecanceld. Check hier de laatste update.

13.35

13.25 uur

13.20 uur
(Nederlandse) toeristen die zich in Key West (Florida) bevinden moeten evacueren. In eerste instantie naar Miami, maar er verschijnen berichten dat diverse regio’s in Florida plannen maken voor evacuaties. Touroperators roepen op om instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

13.00 uur
Op dit moment trekt Irma over St Maarten, nog steeds op volle stoom met windsnelheden van 295 km per uur, hogere uitschieters zijn mogelijk. Irma heeft de omvang van ongeveer Frankrijk. Het duurt wel even voordat het hele systeem met wind en regen verder naar Puerto Rico trekt. Ze trekt met een snelheid van 26 km per uur.

12.10 uur
De laatste webcam-beelden vanaf St. Maarten…

https://www.youtube.com/watch?v=WgS2hMZAsek


11.58 uur

Minister president William Marlin van St. Maarten stond gisterenavond de bevolking van het eiland te woord over orkaan Irma. Tijdens de speech, die live te volgen was op de radio, vertelde de premier meer over de huidige situatie, de avondklok op het eiland en de richtlijnen als orkaan Irma eenmaal het eiland bereikt. De volledige speech is hier te lezen. Een van de voorzorgsmaatregelen is een uitgangsverbod dat sinds gisterenavond 18.00 uur lokale tijd is ingegaan. Het is nog niet bekend wanneer het uitgaansverbod wordt opgeheven. Een groep van 100 Nederlandse mariniers is op het eiland om de politie, brandweer, ambulance en overige hulpdiensten te assisteren waar nodig. Overheidsgebouwen en bedrijven zijn momenteel gesloten en het is nog niet bekend wanneer deze weer open zullen gaan in verband met de mogelijke schade en stroomuitval. De overheid heeft zich zo goed als mogelijk voorbereid op orkaan Irma en bewoners worden ten strengste geadviseerd om binnen te blijven in verband met de veiligheid. Voor officiële berichtgeving van de overheid worden bewoners doorverwezen naar radio 107.9 FM.

11.45 uur
Vluchten in het Caraïbisch gebied zijn de komende dagen volledig ontregeld. Puerto Rico, een belangrijke hub in de regio, heeft de noodtoestand uitgeroepen. San Juan airport cancelde 85 vluchten. British Airways heeft middels een statement laten weten: “De veiligheid van onze klanten en bemanning is altijd onze prioriteit. We hebben alle klanten aangeboden om hun ticket om te boeken”. KLM liet gisteren al weten ook een omboekingsbeleid te hanteren. American Airlines cancelde gisteren haar vluchten naar St. Maarten en St. Kitts.

11.43 uur

De Nederlandse reiswereld leeft mee met de situatie in de Caraïben.

https://twitter.com/BeurskensTravel/status/905365819034619904

 

11.37 uur

https://twitter.com/dennis_dw/status/905364310800596992

 

10.30 uur
Veel mensen stellen de vraag, waarom zijn er nu zoveel hurricanes actief, zo laat MeteoGroup weten. Het Amerikaanse instituut NOAA doet onderzoek en maakt elk jaar ook een verwachting. De verwachting dat 2017 een druk hurricane-seizoen zal worden, lijkt uit te komen. De verwachting is gebaseerd op de zeewatertemperatuur van de Atlantische Oceaan en de Caribische Zee, die is 2 tot 3 graden hoger dan normaal. Hoe hoger de zeewatertemperatuur, hoe meer waterdamp de lucht kan bevatten. Waterdamp is de energie voor orkanen. Men kijkt ook naar windpatronen hoog in de atmosfeer. in 2016 was er sprake van een El Nino. El Nino veroorzaakt boven de Atlantische Oceaan een windspatroon dat de vorming van orkanen onderdrukt. Nu is er geen sprake van een El Nino en is het windpatroon gunstig voor de vorming van orkanen.

10.00 uur
Uit de banden wolken rondom Irma (met een doorsnede van 1000 vierkante km) is het flink aan het regenen op St Maarten, St Eustatius en Saba. Veel straten staan blank en de wind is flink aan het toenemen. Iedereen wacht in spanning af.

9.30 uur
Irma heeft op dit moment windsnelheden van 295 km per uur rondom het oog en trekt met een snelheid van 24 km per uur richting St Maarten, zo laat MeteoGroup weten. In 1995 trok hurricane Luis over de Bovenwindse eilanden met windsnelheden van 200-225 km/uur en golven van 5 meter. Luis was een hurricane van de vierde categorie. Er kwamen toen negen mensen om het leven, duizenden mensen raakten dakloos.

09:00 uur
De golfhoogtes rondom de kern van Irma kunnen oplopen tot rond 10 of 11 meter. Het Amerikaanse weermodel NCEP laat zelfs zien dat komende nacht golfhoogtes van circa 14-15 meter kunnen voorkomen. Golfhoogtes van 14 meter en meer worden gekarakteriseerd als ‘phenomenal’. Een hogere categorie is er niet volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

08:30 uur
De afstand tussen Sint Maarten en het oog van Irma is inmiddels afgenomen tot circa 100 kilometer. Het waait er al fors en mensen mogen niet meer de straat op. Op de Bahama’s is momenteel een evacuatie gaande. Inwoners op verschillende eilanden worden naar het eiland New Providence gevlogen.

Webcam vanaf Tortola (Britse Maagdeneilanden). Lees verder onder de video.

08:00 uur
Het oog trekt dwars over het eiland Barbuda. Van bovenaf gezien komt duidelijk naar voren hoe klein en nietig zo’n eiland is, in vergelijking met de orkaan. Het weerstation op het eiland meet nog steeds, waardoor in een grafiek te zien is hoe de luchtdruk scherp daalt. Zie de plaatjes hierboven.

07:45 uur
Volgens het Nationale Hurricane Center is Irma de zwaarste orkaan die ooit in het Atlantische Bassin is voorgekomen, uitgezonderd van de Caribbean Sea en de Golf van Mexico.

07:30 uur
Sint Maarten maakt zich op voor het natuurgeweld. De komende uren gaat het er steeds harder waaien. De verwachting is vooralsnog dat Irma over Sint Maarten trekt met een wind van circa 290 kilometer per uur en windstoten van circa 350 kilometer per uur. Uiteraard zijn ook dat nog steeds rampzalige snelheden.

07:00 uur
In het oog van een orkaan is het rustig weer. Vaak heeft een orkaan een oog van circa 10 tot 40 kilometer. Irma is zover ontwikkeld dat het oog een breedte heeft van circa 46 kilometer. Het oog van Irma trekt vanochtend, rond 7 à 8 uur onze tijd, over Barbuda. Op Barbuda wonen circa 1600 mensen, die de komende uren in angst afwachten. Want één ding weet je zeker, een orkaan van deze categorie richt enorme schade aan.

06:00 uur
Afgelopen nacht is Irma verder geïntensiveerd. Irma trekt over zeewater van zo’n 29 à 30 graden en dat is een ideale voedingsbodem voor een orkaan. Rond middernacht had Irma een windsterkte van circa 300 kilometer per uur. De windstoten pakken nóg zwaarder uit met circa 360 kilometer per uur. Dit zijn windsnelheden die werkelijk niet te bevatten zijn. Het maakt Irma tot een categorie 5 orkaan, de zwaarste op de schaal van Saffir-Simpson.

https://www.youtube.com/watch?v=Qa97bFMlKgQ