“Overstappers en privéjets betalen nu geen vliegbelasting. Dat vindt het CDA niet rechtvaardig”, dat schrijft CDA’er Henri Bontenbal. Vanuit verschillende hoeken is er kritiek op het plan.

Bontenbal gaat bij de algemene politieke beschouwingen (APB) het voorstel doen om deze belasting wél te gaan heffen. Bontebal: “De opbrengst moet worden gebruikt om de energierekening voor huishoudens te verlagen.” Hij verwacht er € 200 miljoen mee op te kunnen halen.

Verlies miljoenen reizigers

Luchtvaartmaatschappij KLM meldt aan De Telegraaf dat het miljoenen reizigers verliest wanneer het CDA-plan werkelijkheid wordt. “Een belasting op transferverkeer kan KLM tot 34% van de overstappende reizigers kosten. Passagiers zullen uitwijken naar vliegvelden in het buitenland waar deze belasting niet geldt. Nederland zou het eerste land zijn dat een dergelijke belasting invoert.”

Titanic

In dezelfde krant zegt Reinier Castelein van vakbond De Unie dat het plan van Bontebal KLM en Schiphol als de Titanic zal laten zinken. Hij wijst er onder andere op dat Bontebal er niet op hoeft te rekenen dat er € 200 miljoen zal worden opgehaald, omdat overstappers gaan kiezen voor andere luchthavens waar ze zonder het betalen van extra belasting wel welkom zijn. “Met dit plan sloop je een werkgever die alleen al aan loonbelasting meer opbrengt dan welk bedrijf ook.”

Negatief

De krant sprak ook met VNO-NCW en luchtvaarteconoom Rogier Lieshout van onderzoeksbureau Beelining. Beiden zijn negatief over de plannen van het CDA.