“We zijn ons ervan bewust dat er levens afhangen van het werk dat we doen en onze teams omarmen die verantwoordelijkheid elke dag met een diep gevoel van betrokkenheid. Ons doel bij Boeing is om familie, vrienden en geliefden samen te brengen met onze commerciële vliegtuigen, veilig. De tragische verliezen van Ethiopian Airlines Flight 302 en Lion Air Flight 610 raken ons allemaal en verenigen mensen en naties in gedeeld verdriet om allen die in rouw zijn. Onze harten doen pijn en we blijven ons diepste medeleven betuigen aan de dierbaren van de passagiers en de bemanning aan boord die om het leven zijn gekomen”, met deze woorden opent Dennis Muilenburg (voorzitter, president en CEO van The Boeing Company) die hij gisteren publiceerde.

“Veiligheid is de kern van wie we bij Boeing zijn, en het verzekeren van veilig en betrouwbaar reizen in onze vliegtuigen is een blijvende waarde en onze absolute toewijding aan iedereen. Deze focus op veiligheid bindt onze hele wereldwijde lucht- en ruimtevaartindustrie en gemeenschappen. We zijn één met onze klanten van luchtvaartmaatschappijen, internationale regelgevers en overheidsinstanties in onze inspanningen om het meest recente onderzoek (naar het ongeluk van Ethiopian Airlines, red.) te ondersteunen, de feiten van wat er is gebeurd te begrijpen en toekomstige tragedies te helpen voorkomen. Op basis van de feiten van het ongeval met de Lion Air Flight 610 en de gegevens die beschikbaar zijn gekomen bij het ongeval met de Ethiopian Airlines Flight 302, nemen we maatregelen om de veiligheid van de 737 MAX volledig te garanderen. We begrijpen en betreuren ook de uitdagingen voor onze klanten en de gevolgen voor reizigers als gevolg van het aan de grond houden van de vloot.

Er wordt hard en grondig gewerkt om snel meer te weten te komen over het ongeval met Ethiopian Airlines door onder andere de vluchtgegevens-recorders. Ons team is ter plaatse met onderzoekers om het onderzoek te ondersteunen en technische expertise te leveren. Het Ethiopia Accident Investigation Bureau zal bepalen wanneer en hoe het gepast is om aanvullende gegevens vrij te geven.

Boeing houdt zich al meer dan 100 jaar bezig met luchtvaartveiligheid en wij blijven de beste producten, training en ondersteuning bieden aan onze wereldwijde luchtvaartklanten en piloten. Het gaat om een voortdurende en niet aflatende inzet om veilige vliegtuigen nog veiliger te maken. Binnenkort zullen we een software-update en bijbehorende vliegeropleiding voor de 737 MAX uitbrengen, waarmee we tegemoet komen aan de zorgen die zijn ontstaan in de nasleep van het ongeluk met de Lion Air Flight 610. We hebben volledig samengewerkt met de Amerikaanse Federal Aviation Administration, het Department of Transportation en de National Transportation Safety Board over alle kwesties met betrekking tot zowel de Lion Air als de Ethiopian Airlines ongevallen sinds het ongeluk met de Lion Air in oktober vorig jaar.

Ons hele team is toegewijd aan de kwaliteit en veiligheid van de vliegtuigen die we ontwerpen, produceren en onderhouden. Ik heb mijn hele carrière gewijd aan Boeing, werk al meer dan drie decennia schouder aan schouder met onze geweldige mensen en klanten, en ik deel persoonlijk hun diepe gevoel van betrokkenheid. Onlangs heb ik een tijd doorgebracht met onze teamleden in onze 737 productiefabriek in Renton, Wash. Ik heb opnieuw gezien hoe trots onze mensen zijn op hun werk en de pijn die we allemaal ervaren in het licht van de tragedies. Het belang van ons werk vereist de grootst mogelijke integriteit en uitmuntendheid – dat is wat ik in ons team zie, en we zullen nooit rusten in het nastreven daarvan.

Onze missie is om mensen en landen met elkaar in contact te brengen, vrijheid te beschermen, onze wereld en de uitgestrektheid van de ruimte te verkennen en de volgende generatie dromers en doeners te inspireren – en we zullen die missie vervullen door onze waarden hoog te houden en na te leven. Dat is wat veiligheid voor ons betekent. Samen blijven we werken aan het verdienen van het vertrouwen dat mensen in Boeing hebben.” Vandaag hebben Amerikaanse media gemeld dat justitie in Amerika een strafrechtelijk vooronderzoek is gestart naar het toezicht van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA bij de ontwikkeling van de Boeing 737 MAX. Bekijk hier een video van Muilenburg.