De Duitse dochtermaatschappij van de failliete Thomas Cook Group krijgt een overbruggingskrediet van in de honderden miljoenen. “Condor Flugdienst GmbH kreeg een garantie van de federale overheid en de Hessische deelstaatregering voor een overbruggingskrediet van 380 miljoen euro voor een periode van zes maanden”, aldus een verklaring van de luchtvaartmaatschappij.

Om het dringend noodzakelijke geld te ontvangen, moet er echter nog een hindernis worden genomen: De Europese Commissie moet de lening goedkeuren. “Pas na een positieve beslissing van Brussel zal het bedrag van de lening door KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) worden uitbetaald”, zegt Condor. Het is nog niet mogelijk om te zeggen wanneer dit besluit zal worden genomen.

Condor had de staatsgarantie aangevraagd om mogelijke liquiditeitsknelpunten als gevolg van het faillissement van de Engelse moedermaatschappij Thomas Cook Group plc te voorkomen. Om zich te bevrijden van eventuele vorderingen van de insolvente moedermaatschappij en om zich te bevrijden van de groep, wil de luchtvaartmaatschappij nu een aanvraag indienen voor de inleiding van een zogenaamde beschermende procedure.

“In de huidige situatie is deze stap de beste voor onze klanten, onze zakenpartners en voor ons. Het geeft ons volledige onafhankelijkheid van Thomas Cook Group plc en meer zekerheid voor onze toekomst. Het is voor ons een formeel noodzakelijke en logische stap”, legt Condor CEO Ralf Teckentrup uit.

Condor laat weten dat het een operationeel gezonde en winstgevende onderneming is, die ook in het lopende jaar een positief resultaat zal boeken. “Omdat onze liquiditeit voor de seizoensgebonden zwakkere boekingsperiode door onze insolvabele moedermaatschappij werd opgebruikt, hebben we deze overbruggingsfinanciering voor de winter nodig”, aldus de baas van de airline