De kamerleden Jan Paternotte (D66) en Corrie van Brenk (50PLUS) willen dat er een nieuw onderzoek komt naar de mogelijkheid om Schiphol te verplaatsen naar zee, dat hebben zij gisteren geopperd tijdens een groot luchtvaartdebat. Hoewel minister Van Nieuwenhuizen liet weten sceptisch te zijn over de mogelijkheden, neemt zij het onderwerp mee in haar luchtvaartnota.

De optie om Schiphol te verplaatsen naar zee werd twintig jaar geleden al eens onderzocht. Destijds is het nooit verder gekomen dan een idee, maar wellicht komt er weer nieuw schot in het onderzoek. Paternotte laat weten: “Terecht dat Van Nieuwenhuizen het meeneemt in haar luchtvaartnota, want sinds de jaren ’90 is een hoop veranderd! Luchtvaart loopt echt tegen grenzen aan. Vliegen moet schoner en stiller, treinen naar Londen, Parijs en Frankfurt moeten nog betere alternatieven worden.”

Paternotte benadrukte dat ook de techniek niet stilstaat. “In Hong Kong is een vliegveld in zee aangelegd, onder andere door Nederlandse baggeraars. En de grond rondom Schiphol – waar nu geen huizen gebouwd morgen worden – is meer waard dan ooit. Daarom moeten we het serieus onderzoeken! Een vliegveld in de Noordzee kost miljarden, maar levert het misschien wel meer op dan het kost? Het zou een volgend Hollands Huzarenstukje zijn.”

Meerdere partijen vinden dat er een nieuw onderzoek moet komen naar het verplaatsen van Schiphol naar zee, waaronder zestig bewonersgroepen. Deze overhandigde vorig jaar het rapport ‘Vlucht naar Voren’ aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.