‘Wat is het meest lelijke plekje in het dorp’, is een standaardvraag bij ons in het lokale suffertje aan inwoners die meedoen aan de wekelijkse interview-estafette. Ook journalist/ondernemer Sander Schimmelpenninck liet zijn volgers deze week zijn ‘meest k..tste plekje op aarde weten’: Schiphol-Oost.

‘Lekker, ouderwets wakker worden van jankende vliegtuigen over de Amsterdamse binnenstad’, zo begon hij nog enigszins positief, gevolgd door ‘Klootzakken. Oostbaan wordt al jaren illegaal misbruikt door @Schiphol, sowieso de kutste plek op aarde. Grachtengordelelite de dupe, politiek doet niks’, aldus Schimmelpenninck.

Sander wakkerde in ieder geval de discussie weer aan over Schiphol waarbij hij veel medestanders had, maar ook bijvoorbeeld Connie kreeg lof met haar reactie: ‘Was het een keuze om daar te gaan wonen? Of was Schiphol toen nog niet in aanbouw?’ Volgers van Sander die in andere delen van het land wonen die dachten van vliegtuigherrie gevrijwaard te blijven, kregen de deksel op hun neus: ‘Bij uitbreiding vliegveld Lelystad komt Twente onder vertrekroutes te liggen. Laagvliegend, omdat ze onder Schiphol verkeer moet blijven.’

Waarschijnlijk ga ik in mijn eigen dorp ook te maken krijgen met vliegtuig(‘herrie’). ‘Ze denderen met 87 dB over je hoofd! Elke minuut. Ruim een uur lang. Om 7 uur. Ook met grote regelmaat in de weekenden. We worden kapot gebulderd voor geld ten koste van alles. Dus nee, vliegtuig-zonvakantie-groupie!’, zo laat iemand weten.

‘Onze eigen inwoners in de herrie laten wonen, voor miljoenen buitenlandse overstappers’ en ‘Heel NL weet inmiddels dat Schiphol te groot is geworden voor ons land’, het zijn interessante standpunten om over te praten, waar voor je gevoel overigens weinig mee wordt gedaan.

Klachten over Schiphol zijn niet alleen van vandaag. Op internet lees ik dat in 2018 44 mensen bij elkaar 151.460 keer naar het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) gebeld of gemaild hebben om te klagen. De meeste herrie maken overigens de vrachtvliegtuigen. Overigens heeft één persoon vorig jaar 31.000 keer een melding gedaan, gevolgd door iemand die 24.000 keer klaagde.

Ikzelf kan mij overigens ook vinden in de reactie van Betty: ‘Het mooiste wat er is. Landen over Amsterdam. Geniet er mateloos van’. Ja, uiteindelijk moet er tóch een oplossing komen voor het vliegtuiglawaai, rekening houdend met het belang van Schiphol voor de Nederlandse economie. Maar wat is nou dé oplossing voor geluidsoverlast? En als de vliegtuigen dan straks geen herrie meer maken? Dan is er vast weer iets anders wat niet in de haak is.

Goed. Wat is eigenlijk jullie ‘k..tste plekje op aarde’? Enne, maakt(te) Sander niet met zanger Jaap Reesema de ‘Zelfspodcast’?

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl