Transavia biedt in de zomer van 2019 met Brindisi (Italië), Tanger (Marokko) en Zadar (Kroatië) drie nieuwe bestemmingen aan, dat is gisteravond bekendgemaakt tijdens de ‘Late Summer Party 2018’ waarvoor de luchtvaartmaatschappij relaties uitnodigde op haar hoofdkantoor. Ook de vluchten naar Beiroet, Nador en Krakau, die komende winter voor het eerst worden uitgevoerd, worden volgend jaar in de zomer aangeboden.

Charles Verstegen (Hoofd Partner Sales bij Transavia) begon zijn speech met een korte terugblik op 2018, waarbij hij liet weten dat het jaar niet was begonnen zoals Transavia gewend is. Daarmee doelde Verstegen op de staking waar de luchtvaartmaatschappij in februari mee te maken kreeg. “Daar is genoeg over gezegd en gesproken, het hoort bij het reilen en zeilen van een luchtvaartmaatschappij.” Ondanks de stakingen zijn de boekingen volgens Verstegen in de loop van het jaar goed binnengekomen. Nederland zit in een tijd van economische voorspoed en wij hopen dat jullie daar ook profijt van hebben”, zo liet hij de aanwezige partners weten.

Transavia is in 2018 op het gebied van capaciteit 3% gegroeid en haar vluchten zitten iets voller in vergelijking met vorig jaar. Vooruitblikkend naar de zomer van 2019 ging Verstegen in op de Nederlandse luchthavens die voor luchtvaartmaatschappijen grenzen kennen om te kunnen groeien. “Toch gaan wij komende zomer groeien. Er worden twee vliegtuigen aan de vloot toegevoegd waardoor het totaal op 45 komt en dat betekent een capaciteitsgroei van ongeveer 4% waarmee er bijna 300.000 stoelen worden toegevoegd aan de verkoop. Schiphol zit redelijk aan z’n limiet, maar door creatief te puzzelen hebben we er 1% extra uit weten te halen, maar dat betekent dat de groei voornamelijk in de regio zit.”

Het dakterras op het kantoor in Schiphol-Oost was goed gevuld en er werd her en der enthousiast gereageerd bij het noemen van de nieuwe bestemmingen, maar ook op het nieuws dat de luchtvaartmaatschappij bestemmingen die al wel vanaf Schiphol worden aangevlogen nu ook vanaf regionale luchthavens gaat aanvliegen. Zo zijn Lanzarote, Nice, Kos en Corfu vanaf volgende zomer ook vanaf Rotterdam The Hague Airport bereikbaar, is Zakynthos voortaan ook vanaf Eindhoven Airport bereikbaar en komen er vanaf Groningen Airport Eelde vluchten naar Tenerife.

Tanger, gelegen in Noord-Marokko en tevens de meest noordelijk gelegen stad van het Afrikaanse continent. Alles wat een stad te bieden heeft, is hier perfect te combineren met strand.

Eerste nieuwe bestemmingen die door Verstegen werd aangehaald tijdens zijn speech was Tanger, een havenplaats in het noorden van Marokko. “Marokko doet het het hele jaar door goed. Als luchtvaartmaatschappij kijken wij of we een bestemming puur voor het seizoen opstarten of het gehele jaar door en van Tanger verwachten wij dat het een year round bestemming wordt.” Naast Tanger als nieuwe bestemming wordt het marktaandeel van Transavia in Marokko tevens uitgebreid door extra vluchten naar Marrakech, Al Hoceima en Nador.”

Brindisi, nieuwe Transavia-bestemming in het zomerseizoen van 2019.

Refererend aan de tweede nieuwe bestemming, Brindisi, liet Verstegen weten dat de regio Puglia het goed doet op de Nederlandse markt. “Bari doet het goed, maar op die luchthaven kunnen we niet echt groeien. Met Brindisi hebben we een prachtig alternatief en we merken dat er al veel vraag naar is.” Brindisi ligt in de hak van de laars en biedt volop bezienswaardigheden. Voor de branche is ook het achterlandschap van Brindisi zeer interessant.

Zadar is de vijfde bestemming voor Transavia in Kroatië. Foto: Asiastock/Shutterstock.com.

Zadar, een stad die voor het uitbreken van de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië ongekend populair was op de Nederlandse markt, is de vijfde bestemming voor Transavia in Kroatië naast de bestaande Transavia-bestemmingen Dubrovnik, Pula, Rijeka en Split. “We zien dat er ook concurrenten op Zadar vliegen, maar wij gaan ook op deze bestemming vliegen om ons aanbod in Zuid-Europa uit te breiden. Zadar is een waar openluchtmuseum, een stuk rustiger dan Dubrovnik en Split en net buiten het centrum kan je al van het strand genieten”

Het nieuwe zomerschema is niet zomaar bepaald, zo laat Verstegen weten. “Er is vanuit de markt heel veel vraag naar bepaalde bestemmingen, maar vooral in de piek. Het interessante aan de puzzel is dat wij iedere dag met nieuwe dillema’s worden geconfronteerd. Er is heel veel vraag, maar we kunnen niet meer vliegen. Vanuit de touroperator-markt is er heel veel vraag naar bepaalde bestemmingen, maar vooral in de piek. In een tijdsbestek van twee tot drie maanden moeten we een nieuw zomerschema neerzetten, dus ik hoop dat jullie je kunnen vinden in het netwerk dat wij gaan neerzetten met een forse groei op Kroatië, Marokko en op Griekenland, een markt waar we ook sterk op zijn. Spanje is redelijk stabiel en Portugal doet het redelijk goed.”

Het zomerschema van Transavia gaat in op 1 april en loopt tot en met 31 oktober 2019. Tickets zijn vanaf 18 september aanstaande te boeken.