CoronavirusNieuws

‘Failliete D-reizen zette vliegtickets om in pakketreizen‘

Deel dit artikel

In de laatste weken van haar bestaan zou het oude D-reizen onverzekerde vliegtickets hebben omgezet in pakketreizen. EUclaim spreekt zelfs over gecoördineerd bedrog: “Bij D-reizen was de hiërarchie erg strak. Daar gingen mensen echt niet zelf dit soort dingen in gang zetten.”

De tickets – die niet onder het garantiefonds van SGR vallen – werden nooit terugbetaald, maar de waarde ervan werd omgezet in pakketreizen die dus wel onder SGR vallen. Naar verluidt gebeurde dit niet incidenteel, maar bij vestigen in het hele land, zegt EenVandaag. Volgens het programma werd steeds dezelfde formulering gebruikt: ‘U kunt uw reis omboeken naar een pakketreis om uw reissom veilig te stellen.’

D-reizen deed dit omdat de aangeboden pakketreizen door corona vrijwel zeker niet zouden worden uitgevoerd en zouden SGR en touroperators de reissom moeten vergoeden. De boeking zou wel worden gedaan, maar er zou door de failliete retailer niets worden overgemaakt aan de betreffende touroperator. “Als D-reizen een pakketreis boekte bij bijvoorbeeld TUI of Corendon, hadden die touroperators de verplichting die reis ook uit te voeren. Ook als D-reizen failliet zou gaan. In het geval van annuleren wegens corona, moest de touroperator een voucher uitschrijven of terugbetalen. Ook al ontvingen zij geen cent van D-reizen”, zegt Hendrik Noorderhaven (EUclaim).

Voormalig eigenaar van D-reizen, Jan Henne de Dijn, zegt tegen EenVandaag dat er geen officiële richtlijn was om dit soort dingen te doen. “Noch uitgevoerd noch gepland. Onze werknemers hadden het welzijn van de klanten op het oog.”

Nadat de curator klaar is met het onderzoek zal garantiefonds SGR in overleg met de curator juridische stappen nemen tegen de voormalige bestuurders. “De schuld bij de touroperators en SGR neerleggen is volstrekt absurd. De voormalige bestuurders vegen hun eigen straatje schoon, maar zij zijn nog niet af van SGR en de touroperators”, zegt Erik Jan Reuver (directeur SGR) tegen EenVandaag.

In de uitzending van EenVandaag van vanavond om 18.15 uur op NPO1 is de reportage van het onderzoek over het bedrog van D-reizen te zien. Bekijk hieronder alvast het fragment.

Author


Deel dit artikel
Vorige bericht

NCL voegt Katakolon toe als nieuwe Griekse vertrekhaven

Volgende bericht

Verdubbeling aantal boekingen vluchten bij Transavia

Auteur

Sharon Evers

Sharon Evers

"De reisbranche is een interessante branche die nooit stilstaat. En dat is precies waar ik van houd. Ik houd van beweging en ben er graag als de kippen bij als er ontwikkelingen voordoen die ik in elke journalistieke vorm met jullie ga delen."