Arjen LutgendorffBlogsNieuws

Goede oude tijden

Herinneren jullie je nog de goede oude tijd? Dat airlines je bijna op hun knieën smeekten om hun bestemmingen zo goed als gratis te ontdekken, dat er nog gidspresentaties werden gegeven en dat er werd gefeest tot zonsopgang? Tegenwoordig organiseren reisagenten hun eigen studiereizen.

Herinneren jullie je nog de goede oude tijd dat er vol verwondering naar de eerste vliegtuigen boven de Haarlemmermeer werd gekeken en vliegen alleen nog voor de ‘rich and famous’ was weggelegd en de goede oude tijd dat bus-boeren meer en meer vliegvakanties gingen organiseren en uitgroeiden tot grote reisorganisaties?

Herinneren jullie je nog de goede oude tijd dat er alleen nog maar Nederlandse partijen actief waren binnen de landgrenzen en dat alle touroperators reisagentvriendelijk waren en je iedere week wel een uitnodiging kreeg voor een studiereis. Dat je niet eens naar het contract hoefde te kijken, want de commissie was toch wel om van de daken te schreeuwen.

Herinneren jullie je nog de goede oude tijd, dat half Nederland uitkeek naar de kerstvakantie om de brochure van menig reisorganisatie door te bladeren om vervolgens naar het reisbureau te gaan, een nummertje te trekken om na een middagje shoppen terug te keren om de vakantie te laten boeken.

Herinneren jullie je nog de goede oude tijd, dat je nog overal op het vliegveld en in het vliegtuig kon paffen. De goede oude tijd dat je niet tig keer je koffer hoefde uit te pakken, gefouilleerd hoefde te worden, de goede oude tijd dat je altijd een lekkere vliegtuigstoel had zonder dat je na hoefde te denken of je wel genoeg beenruimte had of de keuze had uit 100 extraatjes, de goede oude tijd dat uren vertraging voor lief werd genomen, de goede oude tijd dat de mensen wat goeder getrouw leken.

Herinneren jullie je nog de goede oude tijd waarin onze kleine wereld van de Nederlandse reisbranche zo ontzettend is veranderd, de dag waarop je dacht; mijn oude vriendelijke reiswereld, ik herken je niet meer terug. Is het niet jammer dat die wereld zo is veranderd?

Herinneren jullie je nog de goede oude tijd waarin je toerisme studeerde, maar wie van wie je toen kende, ken je nu nog? De reiswereld van nu is slechts een fractie van de reiswereld die we ooit hebben gekend. Door de verhalen die ik soms mag horen heb ik weleens het idee dat ik de goede oude tijd beetje bij beetje beter leer kennen, ondanks dat die wereld er niet meer is. Of toch wel?

Herinneren jullie je nog de goede oude tijd waarin nieuwe technologieën de reiswereld overmeesterden, waardoor het je misschien zwart voor de ogen werd, je een schurfthekel kreeg aan al de start-ups die als paddenstoelen uit de grond schoten zonder dat ze een goede garantieregeling hadden?

Tja, de reiswereld is veranderd, de wereld is veranderd, de mensen zijn veranderd, maar de herinneringen blijven. De ANVR gaat alle verhalen vastleggen. Ik houd daar wel van, de ‘goede oude tijd-verhalen’, omdat je er personen, bedrijven en verhalen beter door kan doorgronden. Maar ik begrijp ook de mensen voor wie de ‘goede oude tijd-verhalen’ slaapverwekkend zijn, voor wie het gaat vervelen. Inderdaad, de goede oude tijd was echt niet altijd zo goed als hierboven geschetst. Tijd om te genieten van het nu, tijd voor nieuwe ‘goede oude tijden’ zou ik zeggen, tijd voor de toekomst.

Arjen Lutgendorff
arjen@travelpro.nl

© 2019, TravelPro. All rights reserved.

Het is niet toegestaan berichten of delen daarvan over te nemen zonder toestemming van de desbetreffende auteur. Bij het overnemen van citaten is bronvermelding verplicht. Je kunt wel berichten delen via de social media buttons.

Reageer met Facebook:

Reacties:

1 Comment

  1. 22 februari 2019 at 09:02

    […] aanleiding van mijn vorige column, ‘goede oude tijden’, kreeg ik van iemand de reactie dat hij vroeger altijd naar een reisbureau ging waar hij werd […]

Vorige bericht

Clara Gruben (Dock C) start als ZRO bij United Travel

Volgende bericht

Winstverwachting bijgesteld door TUI Group

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.