Autoriteiten op het Griekse eiland Santorini hebben geweigerd om advertenties van PETA UK op lokale bussen en taxi’s te plaatsen die een uitgeputte ezel laten zien naast de woorden: ‘Ezels lijden voor toeristen. Maak geen ritjes op ze.’ De groep was van plan de advertenties voor aanvang van het toeristenseizoen over het eiland te verspreiden.

Een vertegenwoordiger van een plaatselijk advertentiebedrijf legde uit dat de gemeente Santorini weigerde de benodigde autorisatie voor het uitvoeren van de campagne af te geven omdat veel taxi- en buschauffeurs ook ezels hebben die gedwongen worden toeristen de steile trappen van Santorini op te vervoeren. De gecensureerde reclamecampagne volgt op een recente ooggetuigenreportage van PETA, waaruit blijkt dat begeleiders dieren de trap afslepen, geselen en slaan met stokken om ze in beweging te houden.

“De Griekse autoriteiten zouden het voortouw moeten nemen en moeten voorkomen dat ezels in Santorini zich kapotlopen in plaats van de wreedheid te verbergen van het feit dat ze worden gedwongen om zware toeristen honderden stappen op te dragen”, zegt PETA oprichter Ingrid Newkirk. “PETA dringt er bij iedereen op aan hun reizende vrienden en familieleden op te roepen om te weigeren deze mishandeling te ondersteunen en in plaats daarvan de kabelbaan van Santorini te gebruiken.”

Een nieuwe wet die dit jaar is aangenomen, voorkomt dat ezel- en muilezelbezitters op Santorini hun ezels belasten met meer dan 100 kilo, hoewel ezels volgens dierenartsen niet meer dan 20% van hun lichaamsgewicht mogen dragen – ongeveer 50 kilo. Wanneer ze niet gedwongen worden om extreem zware lasten op hun rug te dragen, worden ze vaak vastgebonden in de brandende zon zonder toegang tot water of schaduw.

PETA – wiens motto deels luidt, ‘dieren zijn niet van ons om te mishandelen op welke manier dan ook’ – verzet zich tegen het speciësisme, een wereldbeeld waarin mensen superieur zijn aan dieren.