Nieuws

Grote veiligheidsrisico’s door wifi-gebruik in vliegtuig

Deel dit artikel

‘Zakenreizigers houden weinig rekening met de securityrisico’s die gepaard gaan met het gebruik van onbeveiligde netwerken waaronder wifi in het vliegtuig’, zo waarschuwt BCD Travel.  ‘Zonder de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen hackers toegang krijgen tot gevoelige klant- en bedrijfsgegevens en persoonlijke informatie.’

In de laatste jaren is het aantal luchtvaartmaatschappijen dat wifi aan boord aanbiedt, aanzienlijk gegroeid. Wereldwijd wordt wifi aangeboden op zo’n 43% van de Available Seat Miles. Bijna alle luchtvaartmaatschappijen bieden nu wifi aan in ten minste een deel van hun vliegtuigen, voornamelijk op intercontinentale vluchten. Tot grote vreugde van zakenreizigers, die vaak alle voorzichtigheid laten varen om tijdens de vlucht te kunnen werken.

“Reizigers beseffen niet welke risico’s die open wifi-netwerken met zich meebrengen. Ze riskeren virussen en malware te verspreiden binnen het bedrijfsnetwerk en naar andere gebruikers”, aldus Frank Schuchard, Information Security Officer bij BCD Travel. “Het bedrijf loopt risico om persoonlijke en vertrouwelijke informatie te verliezen. Na de eerste hack kunnen meerdere aanvallen op systemen en informatie volgen, en dat kan weer leiden tot sabotage en reputatieschade.”

“Er zijn enkele eenvoudige maatregelen die elke zakenreiziger zou moeten nemen om zijn mobiele apparaten en daarmee het bedrijfsnetwerk te beschermen”, zegt Schuchard. “Reizigers moeten zich realiseren welke gevolgen hun acties kunnen hebben en hoe belangrijk het is om vertrouwelijke en gevoelige informatie te beveiligen.”

Zo wordt aangeraden om een antivirusprogramma en firewall te installeren. Wie verbinding maakt met een netwerk, wordt aangeraden dat alleen te doen via een vertrouwde, veilige VPN-verbinding zoals de VPN (Virtual Private Network) van je bedrijf, zodat alle data versleuteld via die verbinding worden verzonden. Deze VPN-verbinding moet directe verbindingen met openbare wifi-netwerken voorkomen. Zorg ervoor dat mobiele apparaten die door je bedrijf worden beheerd, updates van het securitybeleid ontvangen en maak regelmatig een back-up van de informatie op je mobiele apparaten.


Deel dit artikel
Vorige bericht

TUI: NYC met Norwegian

Volgende bericht

VLM Airlines heropent route Antwerpen-Birmingham

Auteur

Arjen Lutgendorff

Arjen Lutgendorff

Arjen is in januari 2007 aan de slag gegaan bij TravelPro als redacteur. Na een toeristische en journalistieke opleiding heeft hij zijn plek gevonden bij het reisvakblad van formaat.